FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran u središtu pozornosti deviznih ulagača

LONDON, 20. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolaranakratko je u petak na svjetskim deviznim tržištima potonuo prema eurui švicarskom franku nakon što je iranski guverner izjavio da Iranpremješta svoju imovinu s inozemnih računa, pojačavši zabrinutost odrastuće averzije ulagača prema riziku u svijetu.
LONDON, 20. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolara nakratko je u petak na svjetskim deviznim tržištima potonuo prema euru i švicarskom franku nakon što je iranski guverner izjavio da Iran premješta svoju imovinu s inozemnih računa, pojačavši zabrinutost od rastuće averzije ulagača prema riziku u svijetu.

Do podneva je tako tečaj eura dosegnuo i 1,2071 dolar. Švicarski franak kreće oko 1,2847 franaka za dolar, izgubivši dio dobitaka zabilježenih odmah po objavi te vijesti iz Irana.

Politički rizik pojavio se kao tema na tržištima ove godine kako je iranski atomski program naišao na odbijanje u svijetu, što bi u konačnici moglo rezultirati gospodarskim sankcijama Ujedinjenih naroda.

"Očito je situacija s Iranom trenutno ključni fokus. Smatram da će se ta situacija s vremenom smiriti, no očekujemo da će zasad još neko vrijeme grmjeti te blago podgrijavati tečaj valuta koje se smatraju sigurnim utočištem poput švicarskog franka", izjavio je Kevin Grice, ekonomist American Express banke.

Nadalje, tečaj jena ojačao je prema euru te zadržao jučerašnju razinu prema dolaru nakon što je guverner Bank of Japan Toshishiko Fukui izrazio optimizam u pogledu završetka bančine ultra-popustljive monetarne politike. Izjavio je i kako se japansko gospodarstvo oporavlja mnogo snažnije nego je Banka procijenila u svom izvješću prije tri mjeseca. To je podiglo tečaj jena na 139,22 jena za euro. Dolar stoji 115,35 jena.

Od ostalih značajnijih valutnih kretanja izdvaja se skok švedske krune prema euru po odluci švedske središnje banke da podigne ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na 1,75 posto te nekoliko pokazatelja koji upućuju na snažniji gospodarski rast u budućnosti, što je signal daljnjeg zaoštravanja monetarne politike. Tečaj eura stoji 9,3138 švedskih kruna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙