FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad tečaja jena i dolara

LONDON, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Rastuća averzija ulagačaprema riziku, potaknuta oštrim potonućem cijena japanskih dionica ivisokim cijenama nafte, u srijedu je na svjetskim deviznim tržištimaspustila tečaj američke i japanske valute.
LONDON, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Rastuća averzija ulagača prema riziku, potaknuta oštrim potonućem cijena japanskih dionica i visokim cijenama nafte, u srijedu je na svjetskim deviznim tržištima spustila tečaj američke i japanske valute.

Japanski jen testirao je najnižu razinu prema dolaru i euru u proteklih 12 dana nakon što je indeks Tokijske burze Nikkei potonuo u jednom trenutku trgovanja i do pet posto, a trgovanje je prekinuto 20 minuta ranije, jer računalni sustav nije mogao 'probaviti' golemu količinu naloga za prodaju dionica.

Dolar tako stoji 115,04 jena, a euro 139,7 jena.

Razočaravajući tromjesečni rezultati američkih tehnoloških lidera te skok cijena nafte prema 67 dolara za barel na američkom tržištu nakon što su militanti u Nigeriji zaprijetili novim napadima na tamošnju naftnu industriju zabrinula je financijska tržišta te pojačala njihovu averziju prema riziku.

"Averzija prema riziku jača na tržištu, a ulagači su nervozni oko toga što će se dogoditi kada se otvori američko tržište dionica", ocijenio je raspoloženje na tržištu Niels Christensen, valutni strateg pri Societe Generale u Parizu. "Više cijene nafte te zabrinutost zbog zbivanja oko japanskih dionica utječu na dolar mnogo više nego na ostale valute", izjavio je.

Tako je euro do podneva ojačao nekih 0,07 posto, na 1,2138 dolara. Švicarski franak dobio je 0,12 posto na vrijednosti, pa se dolarom trguje po 1,2752 franka. Britanskom funtom trguje se po 1,7682 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙