FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezna trgovina dolarom u očekivanju novih gospodarskih pokazatelja

LONDON, 11. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valuteojačao je u srijedu na svjetskim deviznim tržištima prema najvažnijimmeđunarodnim valutama, no ulagači su na oprezu uoči novih gospodarskihpokazatelja koji bi trebali naznačiti rast američkog gospodarstva ismjer monetarne politike.
LONDON, 11. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute ojačao je u srijedu na svjetskim deviznim tržištima prema najvažnijim međunarodnim valutama, no ulagači su na oprezu uoči novih gospodarskih pokazatelja koji bi trebali naznačiti rast američkog gospodarstva i smjer monetarne politike.

Do podneva je tečaj dolara ojačao nekih 0,2 posto prema euru, kojim se trgovalo po 1,2049 dolara. U odnosu na jen, zelena valuta poskočila je oko pola posto, na 114,78 jena. Za toliko je poskupjela i prema švicarskoj valuti, na 1,2832 franka. Istodobno, britanska funta oslabila je 0,4 posto, na 1,758 dolara.

Obzirom na nedostatak ključnih gospodarskih pokazatelja, tečaj dolara kretao se u srijedu u uskom rasponu, budući da ulagači čekaju podatak o američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni i zasjedanje Europske središnje banke.

"Tržište čeka četvrtak. Podatak o vanjskoj trgovini prvi je stvarni test za tržište da se vidi hoće li na površinu izbiti negativne teme za dolar, vezane uz američke strukturalne manjkove. Ako će podatak o vanjskotrgovinskom deficitu biti veći od očekivanja, očekuje se da će dolar ponovno početi padati", ocijenio je Paul Mackel, valutni strateg ABN Amro-a. Očekuje se da će američki trgovinski manjak u studenome lani biti smanjen nakon rekordno visoke razine u mjesecu ranije.

Istodobno, na britansku je funtu negativno utjecao podatak o povećanju britanskog vanjskotrgovinskog manjka u studenome na rekordnih šest milijardi funti. "To je mnogo lošije nego što su tržišta očekivala. Strukturalne neravnoteže vjerojatno će ove godine progoniti funtu", izjavio je Ian Stannnard, valutni strateg BNP Paribasa.

Britanski vanjskotrgovinski manjak, te francuski u visini 3,1 milijardu eura u oštroj su suprotnosti s kineskim viškom koji je na godišnjoj razini dosegnuo čak 102 milijarde dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙