FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska blizu dogovora o neovisnosti Katalonije

MADRID, 22. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Španjolska vlada vrlo jeblizu postizanja dogovora oko kontroverznog statuta o većojneovisnosti sjeveroistočne regije Katalonije nakon što je u nedjeljusklopljen sporazum s jednom od glavnih katalonskih stranaka.
MADRID, 22. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Španjolska vlada vrlo je blizu postizanja dogovora oko kontroverznog statuta o većoj neovisnosti sjeveroistočne regije Katalonije nakon što je u nedjelju sklopljen sporazum s jednom od glavnih katalonskih stranaka.

Nakon šestosatnog sastanka u Moncloa Palaceu koji je završio u noći na nedjelju, španjolski premijer Jose Luiz Rodrigez Zapatero i Artut Mas, čelnik centrističke katalonske stranke CiU postigli su načelan sporazum o novom autonomnom statutu te bogate pokrajine.

Katalonski regionalni premijer Pasqual Maragall izjavio je kako definitivni sporazum očekuje do kraja tjedna.

Katalonija želi novi statut o autonomiji, prvi nakon 1979. godine, koji bi priznao katalonsku naciju unutar Španjolske, povećao fiskalne i pravosudne ovlasti i omogućio javnim službenicima obveznu uporabu katalonskog jezika.

Ti su prijedlozi izazvali bijes desnih stranaka koji ih doživljavaju kao prijetnju jedinstvu Španjolske.

Ranije ovoga mjeseca, vlada je smijenila s dužnosti general-bojnika Josea Menu, zapovjednika kopnenih snaga španjolske vojske, zbog izjave da će vojska intervenirati ako se katalonski status usvoji bez izmjena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙