FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski general smijenjen zbog prijetnje vojnom intervencijom u Kataloniji

MADRID, 7. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Zapovjednik španjolskihkopnenih snaga u subotu je zadržan u kućnom pritvoru nakon što jeizjavio da će vojska morati intervenirati u regiji Kataloniji ako onanastavi svoju borbu za veći stupanj neovisnosnosti o središnjoj vladiu Madridu, objavilo je španjolsko ministarstvo obrane.
MADRID, 7. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Zapovjednik španjolskih kopnenih snaga u subotu je zadržan u kućnom pritvoru nakon što je izjavio da će vojska morati intervenirati u regiji Kataloniji ako ona nastavi svoju borbu za veći stupanj neovisnosnosti o središnjoj vladi u Madridu, objavilo je španjolsko ministarstvo obrane.

Španjolskim vojnim dužnosnicima zabranjeno je davati političke izjave, a govor generala Josea Mene Aguada koji je održao u petak, odmah je izazvao odgovor vlade.

General Aguado, zapovjednik kopnenih snaga, koji bi u ožujku trebao biti umirovljen, zbog miješanja u politiku će biti smijenjen s dužnosti, a do tada će provesti osam dana u kućnom pritvoru zbog kršenja koda vojne discipline, navodi španjolsko ministarstvo obrane u priopćenju.

Smjenu generala Aguada mora potvrditi španjolska vlada na sastanku sljedećeg petka, a do tada je general u kućnom pritvoru.

General Aguado je zaprijetio vojnom intervencijom u Kataloniji u petak nakon što je katalonski regionalni parlament usvojio zakon koji je poslao saveznim tijelima u Madrid na razmatranje, a u kojem se predlaže puna autonomija za tu bogatu regiju na istoku zemlje kao i status ustavotvornog, samostalnog katalonskog naroda unutar Španjolske. U spornom katalonskom zakonu predviđa se i da svi porezi ostaju u Kataloniji kao i puna sudska autonomija, tj. da regionalni vrhovni sud zamijeni madridski ustavni sud kao najviša sudska instanca za Katalonce, a predviđa se i uvođenje katalonskog jezika kao službenog u svim institucijama u Kataloniji.

General Aguado je obrazlažući svoju prijetnju vojnom intervencijom rekao da katalonski zakon u svom originalnom obliku izravno krši teritorijalni integritet, neovisnost i federalni ustroj Španjolske zbog čega je, prema čl. 8 španjolskog ustava, nužna intervencija vojnih snaga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙