FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 7. siječnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 7. siječnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša u subotu je, komentirajući najnovije zaoštravanje odnosa sa Zagrebom izazvano proglašenjem slovenskog ribolovnog područja, rekao da je riječ o privremenom rješenju kojim je Slovenija odgovorila na sličan hrvatski potez, te da uredbom nije prejudicirano pitanje granice na moru. "Slovenska vlada uredbom o ribolovnom području pokušala je popraviti situaciju nastalu kad je Hrvatska 15. prosinca prošle godine svojim pravilnikom o ribolovu izrazito posegla u slovenske teritorijalne vode", rekao je Janša novinarima koji su pratili neformalno zasjedanje slovenskih demokrata u Slovenskoj Bistrici.

BEČ - Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik, čija zemlja predsjeda Europskom unijom u prvoj polovici ove godine, izjavila je u subotu da si Europska unija ne može priuštiti zaustavljanje procesa proširenja, naglasivši kako mora primiti zapadni Balkan kako bi kontinent bio siguran. "Ne možemo u jednom trenutku arbitrarno zakočiti i reći našim partnerima: 'Ne želimo za vas više čuti'", rekla je Plassnik u intervjuu koji će u ponedjeljak biti objavljen u bečkom tjedniku Profil.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon i dalje je u "teškom" stanju, a teško je odrediti i stanje njegovog mozga, rekao je u subotu profesor Shlomo Mor Yossef iz bolnice Hadasan Ein Kerm u Jeruzalemu. Profesor je na hebrejskom ocijenio da je stanje premijera "teško", dok ga je na engleskom nazvao "kritičnim" i precizirao da je Sharon "stabilan" uz blago poboljšanje koje je zamijećeno putem CT pregleda koji je obavljen u subotu poslijepodne, objasnio je profesor na konferenciji za novinare u bolnici.

AMMAN - Jordanski kralj Abdullah II nazvao je u subotu poslijepodne zamjenika izraelskog premijera Ehuda Olmerta u povodu pogoršanja zdravstvenog stanja premijera Ariela Sharona, doznaje se u jordanskoj kraljevskoj palači. "Jordanski kralj izrazio je nadu da mirovni proces neće biti pogođen" novonastalom situacijom, rekao je izvor.

TEHERAN - Pregovori između Irana i Rusije o moskovskom prijedlogu da Iran premjesti obogaćivanje svog urana u Rusiju, počeli su u subotu u Teheranu unatoč iranskoj odluci da u ponedjeljak nastavi nuklearna istraživanja. "Rusko izaslanstvo stiglo je u Teheran u petak kasno navečer i pregovori su počeli u subotu ujutro", rekao je Hosein Entezami, glasnogovornik Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti. Ruski plan, kojeg podržavaju Europa i Sjedinjene Države, predlaže Teheranu prebacivanje aktivnosti na obogaćivanju urana u Rusiju kako ih ne bi izvodio na svom teritoriju.

PORT-AU-PRINCE - Vojni zapovjednik UN-ovih mirovnih snaga (MINUSTAH) na Haitiju, brazilski general Urano Teixeira Da Bacellar pronađen je mrtav u svojoj hotelskoj sobi u Port-au-Princu, objavili su dužnosnici UN-a u subotu. Prema izvješću UN-ove misije brazilski general je počinio samoubojstvo vatrenim oružjem. Posljednjih dana su Plave kacige MINUSTAH-a izložene oštrim kritikama na Haitiju zbog pogoršanja sigurnosnog stanja, posebice u glavnom gradu.

MADRID - Zapovjednik španjolskih kopnenih snaga u subotu je zadržan u kućnom pritvoru nakon što je izjavio da će vojska morati intervenirati u regiji Kataloniji ako ona nastavi svoju borbu za veći stupanj neovisnosnosti o središnjoj vladi u Madridu, objavilo je španjolsko ministarstvo obrane. Španjolskim vojnim dužnosnicima zabranjeno je davati političke izjave, a govor generala Josea Mene Aguada koji je održao u petak, odmah je izazvao odgovor vlade. General Aguado, zapovjednik kopnenih snaga, u ožujku je trebao biti umirovljen, ali zbog miješanja u politiku bit će smijenjen, navodi španjolsko ministarstvo obrane u priopćenju.

SARAJEVO - Predsjednik Srbije Boris Tadić boravio je u subotu u selu Kravica kod Bratunca u istočnoj Bosni kako bi tamo odao počast Srbima s tog područja stradalim tijekom ratnih sukoba. Tadić je položio vijenac na spomen-obilježje u Kravicama podignutom u znak sjećanja na 7. siječnja 1993. godine kada su pripadnici Armije BiH iz Srebrenice osvojili to mjesto pri čemu je ubijeno više desetaka lokalnih Srba.

MOSKVA - Patrijarh ruske pravoslavne crkve Aleksej II. pozvao je u subotu, u božićnoj poruci vjernicima koji taj blagdan slave po julijanskom kalendaru, ukrajinske pravoslavce da okončaju sve stare sporove i da se ujedine s Moskvom. "Molitvama, dobrim djelima i brigom za duhovno blagostanje crkve osnažit ćemo naše jedinstvo. Vjerujem da ćemo zajedničkim radom pobijediti podjele i ostati zauvijek braća i sestre", rekao je patrijarh. Odnosi između ruskih i ukrajinskih crkvenih vlasti su napeti i odražavaju političke odnose tih dviju bivših sovjetskih republika.

PARIZ - Francuski predsjednik Jacques Chirac u subotu je izrazio podršku Francuske novoizabranom bolivijskom kolegi Evo Moralesku tražeći da vlada lijevog centra zaštiti francuske gospodarske interese. Chirac je razgovarao s Moralesom nepunih sat vremena i podsjetio ga da je za strane ulagače vrlo važna pravna sigurnost, navodi se u priopćenju ureda francuskog predsjednika. Evo Morales se nalazi u dvodnevnom posjetu Parizu u sklopu međunarodne turneje prije službenog preuzimanja dužnosti 22. siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙