FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Italiji masovni prosvjedi u obranu prava homoseksualaca na brak

RIM, 14. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Deseci su tisuća Talijana usubotu, dva dana nakon što je Papa Benedikt XVI. osudio homoseksualnebrakove i korištenje kontracepcijske pilule, prosvjedovali tražećislužbeno priznanje homoseksualnih zajednica i prava na pobačaj.
RIM, 14. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Deseci su tisuća Talijana u subotu, dva dana nakon što je Papa Benedikt XVI. osudio homoseksualne brakove i korištenje kontracepcijske pilule, prosvjedovali tražeći službeno priznanje homoseksualnih zajednica i prava na pobačaj.

Prosvjednici, među kojima je bilo mnogo homoseksualnih parova, okupili su se na trgovima Rima i Milana noseći transparente na kojima je pisalo "Više nećemo biti ušutkani".

"Mislili smo da je crkva odustala od miješanja u talijansku politiku no umjesto toga došlo je do strašnog ponovnog uplitanja. To su ružni znakovi za slobodu izražavanja", rekao je na milanskom prosvjedu novinarima Dario Fo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i društveni aktivist.

Policija je priopćila da se na središnjem milanskom trgu ispred katedrale, Duoma, okupilo oko 50.000 ljudi. Organizatori su broj okupljenih procijenili na 100.000 osoba.

U Italiji će se 9. travnja održati izbori, a stajalište crkve u mnogim pitanjima moglo bi odigrati važnu ulogu na izborima. Homoseksualne zajednice već su legalne u nekoliko europskih država, pa i u tradicionalno katoličkoj Španjolskoj. Vatikan i mnogi talijanski političari protive se i samom prijedlogu njihovog ozakonjenja.

Papa Benedikt XVI. je u svom obraćanju u četvrtak rekao kako obrana tradicionalnih brakova "nije posebnost katoličke crkve nego dio osnovne istine o našoj čovječnosti" te da bi bila "teška greška" pravno priznati "druge oblike zajednice".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙