FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa bi uskoro treba imenovati nove kardinale

RIM, 28. prosinca 2005. (Hina) - Papa Benedikt XVI. bi uskoro trebaonajaviti svoj prvi koncistorij, imenovanje novih kardinala, javlja usrijedu talijanska agencija ADNKRONOS pozivajući se na svoje izvore uVatikanu.
RIM, 28. prosinca 2005. (Hina) - Papa Benedikt XVI. bi uskoro trebao najaviti svoj prvi koncistorij, imenovanje novih kardinala, javlja u srijedu talijanska agencija ADNKRONOS pozivajući se na svoje izvore u Vatikanu.

Dan kada će imenovati svoje prve kardinale, Papa bi mogao najaviti na Sv. Tri Kralja. Mogući datum koncistorija mogao bi biti 22. veljače, dan obilježavanja Stolice svetog Petra. Bit će potrebno ponovno dostići broj od 120 kardinala mlađih od 80 godina, koji imaju pravo sudjelovanja na konklavi, kako je to odredio Pavao VI., a nije izmijenio Ivan Pavao II. Osim toga i u rimskoj kuriji ima desetak nadbiskupa koji očekuju kardinalsku odoru.

Prvenstveno je to pročelnik Kongregacije za nauk vjere američki nadbiskup William Joseph Levada, koga je na taj položaj postavio Benedikt XVI. nakon što je kao pročelnik te kongregacije postao Papom. Kardinalsku titulu očekuje Slovenac, Franc Rode, pročelnik Kongregacije za ustanove posvećenog života, a zatim su tu i Angelo Comastri, Agostino Vallini te Stanislaw Rylko.

Osim tih nadbiskupa iz kurije ima i onih na čelu velikih nadbiskupija, kao što je bolonjski Carlo Caffarra, pariški, bostonski, ali i krakovski nadbiskup i bivši osobni tajnik pape Ivana Pavla II., Stanislaw Dziwisz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙