FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održan 59. bal Gradišćanskih Hrvata

BEČ, , 22. siječnja 2006. (Hina) - Tradicionalni bal GradišćanskihHrvata održan je u subotu navečer u hotelu Schoenbrunn u organizacijiHrvatskoga gradišćanskog kulturnog društva u Beču (HGKD).
BEČ, , 22. siječnja 2006. (Hina) - Tradicionalni bal Gradišćanskih Hrvata održan je u subotu navečer u hotelu Schoenbrunn u organizaciji Hrvatskoga gradišćanskog kulturnog društva u Beču (HGKD).

Otvarajući Bal predsjednik HGKD-a Stefan Pauer naglasio je da su Gradišćanski Hrvati posebno ponosni na tu 59. priredbu, te da u posebnom ozračju nudi mogućnost sklapanja i produbljavanja prijateljstava, veza i suradnje jer okuplja Hrvate iz Beča, Gradišća, Hrvatske, Mađarske i Slovačke.

Ta tradicionalna kulturna svečanost počela je spletom starih hrvatskih pjesama i plesova u izvođenju umjetničkog ansambla "Lastavica" iz Gradišća.

"Značenje bala je u okupljanju Hrvata iz različitih država, Gradišćanskih Hrvata, hrvatskih iseljenika novijeg datuma, predstavnika njihovih udruga i Austrijanaca, i izraz je njegovanja i očuvanja hrvatske riječi, kulture i običaja", izjavio je pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija za manjine, useljeništvo i iseljeništvo Slavko Leban.

Za zastupnicu Stranke zelenih u austrijskom parlamentu Tereziju Stojšić taj je bal, kako je rekla, "tradicija druženja i neizostavni dio bečke kulture".

Bogatstvo i različitost hrvatske glazbe i običaja je posebnost koja razlikuje gradišćanski od stotina drugih balova u Beču. Naime, u austrijskoj metropoli od početka godine do fašničkoga utorka na programu je više od 300 balova.

Vrhunac balova je bal u Bečkoj državnoj operi - Opernball, koji je posebna svečanost, nazivaju ga "Bal balova" i uobičajeno okuplja austrijske državne čelnike i njihove goste iz inozemstva, te moćne i bogate.

Grad Mozarta i Straussa domaćin je i dva hrvatska bala - Gradišćanskoga i Hrvatskog bala, koji organizira Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport, koji će se održati 18. veljače u Beču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙