FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown naredio istragu o sudbini ratnog zapovjednika Žepe

SARAJEVO,19. siječnja 2006.(Hina) - Vlasti Republike Srpske dobile surok od tri mjeseca da rasvijetle sudbinu pukovnika Armije Bosne iHercegovine Avde Palića, ratnog zapovjednika obrane Žepe u istočnojBosni koji je nestao prije jedanaest godina nakon pada te enklave uruke bosanskih Srba.
SARAJEVO,19. siječnja 2006.(Hina) - Vlasti Republike Srpske dobile su rok od tri mjeseca da rasvijetle sudbinu pukovnika Armije Bosne i Hercegovine Avde Palića, ratnog zapovjednika obrane Žepe u istočnoj Bosni koji je nestao prije jedanaest godina nakon pada te enklave u ruke bosanskih Srba.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown izjavio je u četvrtak u Sarajevu da je odlučio vlastima RS naložiti uspostavu posebnog povjerenstva koje treba utvrditi što se točno dogodilo s pukovnikom Palićem i na taj način ispuniti obvezu koju im je nametnuo Ustavni sud BiH odnosno Dom za ljudska prava BiH.

Pukovnik Palić zarobljen je u srpnju 1995. kada su srpske postrojbe pod zapovjedništvom Ratka Mladića, koje su prethodno pregazile Srebrenicu, okupirale i Žepu, još jednu zonu u istočnoj Bosni koja je tada bila pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

Za razliku od Srebrenice, u Žepi zbog pritiska međunarodne zajedice nije bilo masovnih likvidacija Bošnjaka no dio pripadnika Armije BiH koji su se tamo zatekli je zarobljen a zatim i ubijen ili nestao pod nejasnim okolnostima.

Nestao je i pukovnik Palić unatoč jamstvima za sigurnost što mu ih je pozivajući ga na predaju dao osobno Mladić.

Palićevu zarobljavanju svjedoci su bili i pripadnici tadašnjeg UNPROFOR-a raspoređeni u Žepi.

Palićeva supruga Esma uložila je tužbu Domu za ljudska prava tražeći da se objave podaci o sudbini njezina muža.

Unatoč pozitivnoj odluci tog tijela, vlasti RS nisu učinile ništa kako bi ispunile tu obvezu pa je Ashdown odlučio intervenirati.

Sve informacije o tome što se s Palićem dogodilo i tko je odgovoran za njegovu sasvim izvjesnu smrt vlasti RS morat će do kraja travnja dostaviti novom visokom predstavniku u BiH Christianu Schwarz-Schillingu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙