FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 24. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 24. prosinca 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

LONDON - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH u subotu je izjavio da u toj zemlji neće biti trajne stabilnosti dok se dvojica najtraženijih osumnjičenika za ratne zločine ne pojave pred sudom. "Deset godina nakon Daytona neuspjeh je svih strana što su još na slobodi dvojica glavnih umova tih groznih zločina", rekao je Ashdown za Radio BBC. Paddy Ashdown, koji u siječnju odlazi s dužnosti na kojoj je bio od 2002., kaže kako je ostvaren nevjerojatan napredak nakon što je 1995. potpisivanjem Daytonskoga mirovnog sporazuma završen trogodišnji rat Muslimana, Srba i Hrvata. No, rekao je, uvijek će postajati "neobavljeni posao" dok god ne budu uhvaćen i pred Haški sud general Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

PODGORICA - Sloboda vjeroispovjesti, zaštita manjina, milosrđe prema ugroženima i solidarnost prema slabima temelji su svake zdrave i perspektivne zajednice, istaknuli su u svojim poslanicama uoči Božića najviši katolički svećenici u Crnoj Gori, nadbiskup barski Zef Gaši, umirovljeni nadbiskup Petar Perkolić i kotorski biskup Ilija Janjić. Oni su svima poželjeli radost Božićnog praznika i sretnu nastupajuću godinu. Čestitke povodom katoličkog Božića uputili su najviši crnogorski dužnosnici i predstavnici parlamentarnih stranaka. Crnogorski premijer Milo Đukanović istakao je da je Katolička crkva u Crnoj Gori prepoznatljiva po afirmaciji suživota i poštovanju različitosti.

BAGDAD - Jedan američki vojnik izviđačke postrojbe podlegao je ozljedama nakon što je u subotu ranjen u raketnom napadu na sjeveru Iraka, javila je američka vojska. Vojska je u priopćenju precizirala da se napad zbio u Hawiji, blizu Kirkuka, 250 km sjeverno od Bagdada, dok je vojnik sudjelovao u rutinskoj ophodnji. Prema podacima Pentagona, 2.163 američka vojnika poginulo je u Iraku od invazije na zemlju u ožujku 2003.

MOSKVA - Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u subotu da Iranu službeno nudi preseljenje postrojenja za obogaćivanje urana u Rusiju. Rusko veleposlanstvo u Teheranu u subotu je predalo službenu notu s tom ponudom iranskim vlastima, kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. U noti se kaže da "ranija ruska ponuda Iranu o zajedničkom rusko-iranskom ulaganju u Rusiji i dalje stoji", dodaje se u priopćenju. Iran inzistira na obogaćivanju urana i domaćoj proizvodnji nuklearnoga goriva usprkos svim međunarodnim naporima da da se taj program obustavi.

JERUZALEM - Jeruzalemski latinski patrijarh Michel Sabbah stigao je u subotu u betlehemsku baziliku Rođenja i tako završetkom procesije od Jeruzalema počeo proslavu Božića. Sa Sabbahom je bila i svita svećenika, hodočasnika, zaštitara i mjesnih uglednika. Betlehemska policija rasporedila je 800 policajaca na položaje u cijelome gradu. Izraelska vojska priopćila je da će ublažiti ograničenje ulaza u grad. Osim toga, vojska za blagdane neće djelovati na području Betlehema, osim u slučaju da bude Palestinaca koji bi kanili izvesti napad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙