FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poglavarstvo: prirez u Zagrebu ostaje isti

ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Stopa prireza od 18 posto ove segodine u Zagrebu neće mijenjati, rekao je pročelnik Gradskog ureda zafinancije Slavko Kojić nakon sjednice Gradskog poglavarstva, koje nijepodržalo prijedlog zagrebačkog HNS-a da se stopa prireza smanji sa 18na 10 posto.
ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Stopa prireza od 18 posto ove se godine u Zagrebu neće mijenjati, rekao je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić nakon sjednice Gradskog poglavarstva, koje nije podržalo prijedlog zagrebačkog HNS-a da se stopa prireza smanji sa 18 na 10 posto.

"Za smanjenje prireza nema nikakvog opravdanja", rekao je Kojić na konferenciji za novinare i dodao da se iz prireza u ovoj godini planira prikupiti 700 milijuna kuna, što je 10,6 posto proračuna.

Kojić napominje da bi se smanjivanjem stope prireza s 18 na 10 posto proračunski prihodi smanjili za više od 300 milijuna kuna, što bi, kaže, narušilo financiranje projekata komunalne infrastrukture i programa društvenih djelatnosti, za što su prihodi od prireza isključivo namijenjeni.

Zagrebački HNS u svom zahtjevu za smanjenje prireza podsjeća da Zagreb ima najveći prirez u Hrvatskoj i tvrdi da predloženo smanjenje ne bi bitno utjecalo na realizaciju predviđenih programa u 2006.

Iz Poglavarstva pak ističu da bi smanjenje prireza za građane s prosječnim primanjima bilo olakšica od najviše 45 kuna, a za većinu i manje.

Kojić je naveo da je prirez u Dubrovniku 15 posto, u Osijeku 13 posto, dok Zadar primjerice uopće nema prireza.

Obrazlažući odluku Poglavarstva da ne smanji prirez, Kojić je rekao i to da je zakonska gornja granica prireza 30 posto, napominjući pritom da Poglavarstvo ne planira niti njegovo povećanje.

Članovi Gradskog poglavarstva danas su odobrili ZET-u 6,8 milijuna kuna potpore za pokriće dugoročnog kredita za obnovu tramvajskog podsustava, rekonstrukciju tramvaja i nabavku 26 novih autobusa.

Na upit kasni li proizvodnja niskopodnih tramvaja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je potvrdio da domaći konzorciji Crotram u čijem su sastavu tvrtke "Končar" i "Gredelj" kasni u isporuci tramvaja u ritmu od tri mjesečno, ali i dodao da imaju njihovo jamstvo da će do kraja 2007. isporučiti svih 70 tramvaja.

Poglavarstvo je današnjom odlukom podmirilo dio duga, oko 4,5 milijuna kuna, zdravstvenim ustanovama u gradskom vlasništvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙