FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od 1. veljače u Zagrebu skuplja voda i odvoz smeća

ZAGREB, 12. siječnja 2006. (Hina) - Od 1. veljače u Zagrebu ćeposkupjeti vodoopskrba i odvodnja za 39,3 posto za građanstvo i 17,7posto za ostale korisnike, dok će usluga odvoza komunalnog otpadaposkupjeti za 27,8 posto, a uvest će se i naknada od 12 kuna za odvozglomaznog otpada, odlučili su danas članovi Gradskog poglavarstva.
ZAGREB, 12. siječnja 2006. (Hina) - Od 1. veljače u Zagrebu će poskupjeti vodoopskrba i odvodnja za 39,3 posto za građanstvo i 17,7 posto za ostale korisnike, dok će usluga odvoza komunalnog otpada poskupjeti za 27,8 posto, a uvest će se i naknada od 12 kuna za odvoz glomaznog otpada, odlučili su danas članovi Gradskog poglavarstva.

"To su nepopularne mjere koje će biti udar na standard građana, ali socijalnu politiku vodit ćemo na drugi način - putem pomoći najsiromašnijima iz proračuna", rekao je zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić na konferenciji za novinare.

Jelušić je ustvrdio da će poskupjeti cijena vode i odvodnje, ali ne i ostale naknade na računu "Vodoopskrbe i odvodnje" (naknada za izgradnju vodoopskrbne infrastrukture, naknada za zaštitu i korištenje vode i naknada za pročišćivač) pa će, tvrdi, cijena te usluge u konačnici poskupjeti 16 posto.

Tako će se primjerice mjesečni troškovi četveročlane obitelji u Zagrebu s prosječnom potrošnjom vode od 16 metara kubnih mjesečno povećati s dosadašnjih 115,04 na 134,25 kuna odnosno 19,21 kunu.

U Zagrebu 40 posto vode iscuri iz mreže, a za rješavanje tog problema i smanjivanje nepotrebnog gubitka vode na 12 posto trebalo bi uložiti 700 milijuna kuna, rekao je član Gradskog poglavarstva za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, a Jelušić je dodao da bi troškovi saniranja postojeće i izgradnje nove vodoopskrbne mreže mogli narasti na milijardu kuna.

Dok je cijena vode i odvodnje u Zagrebu trebala biti povećana još 2003., ali je Poglavarstvo tada uskratilo suglasnost, cijena usluga "Čistoće" nije se mijenjala devet godina, istaknuo je Jelušić te dodao da se u međuvremenu porasli materijalni troškovi, prvenstveno gorivo te troškovi osoblja. Samo za odvoz glomaznog otpada (25.000 metara kubnih) lani je utrošeno približno 23 milijuna kuna, dodao je i napomenuo da bi planirani prihodi nakon povećanja cijena u "Čistoći" iznosili 391,7 milijuna kuna. Troškovi "Čistoće" (odvoz smeća i glomaznog otpada) po domaćinstvu za stan od 60 metara četvornih porast će 25,65 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙