FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ALU: Zatvaranje Kinoteke utječe i na nastavni program

ZAGREB, 26. prosinca 2005. (Hina) - Zatvaranje zagrebačke Kinoteke,osim što onemogućava uvid u nacionalnu i svjetsku filmsku baštinu,ugrožava izvođenje nastavnog plana na zagrebačkoj Akademiji likovnihumjetnosti, tvrdi predstojnik Odsjeka za animirani film i nove medijeIvan Ladislav Galeta.
ZAGREB, 26. prosinca 2005. (Hina) - Zatvaranje zagrebačke Kinoteke, osim što onemogućava uvid u nacionalnu i svjetsku filmsku baštinu, ugrožava izvođenje nastavnog plana na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, tvrdi predstojnik Odsjeka za animirani film i nove medije Ivan Ladislav Galeta.

Zbog toga je pozvao gradske vlasti te državna tijela zadužena za kulturu i znanost da se "konačno riješi dugogodišnji aktualni problem službene dvorane hrvatske kinoteke".

"Mi smo još jedina metropola u Europi koja nema sustavni uvid u vlastito nacionalno filmsko kulturno blago od neprocjenjive povijesne, društvene, političke, umjetničke i pedagoške vrijednosti, koje nam je nužno za opću kulturu i obrazovanje, nadasve za znanstveno-studijski i umjetnički rad", ističe, među ostalim Ivan Ladislav Galeta u otvorenom pismu.

Pismo je poslao zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, ministru kulture Boži Biškupiću, ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu, predsjednici zagrebačke Gradske skupštine Tatjani Holjevac, članu Gradskoga poglavarstva Dušku Ljuštini, pročelniku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Pavlu Kaliniću, predsjedniku Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora Petru Selemu, Senatu Sveučilišta u Zagrebu i rektorici Heleni Jasni Mencer.

U pismu koje je e-mailom poslao i gotovo svim hrvatskim medijima Galeta ističe da samo službena dvorana Kinoteke može razmjenjivati programe sa svjetskim arhivima te da suvremene, tzv. multiplex kinodvorane ne mogu adekvatno prikazivati filmske klasike.

Ističe i da dvorana koja se do sada zvala Kinotekom već godinama nije prikazivala kinotečne programe, čime je, kako tvrdi, "unosila zabunu u našu javnost".

Stara dvorana Kinoteke iseljena je 3. prosinca iz zgrade u Koranskoj 1, a zgrada je vraćena katoličkoj Župi sv. Blaža.

Direktor "Zagreb filma" Vinko Brešan izjavio je nakon toga medijima kako se radi na tome da se tehnika i zaposleni u Kinoteci presele u Kino "Tuškanac", gdje sada filmske programe organizira Hrvatski filmski savez. No, konačnu odluku o tome treba donijeti zagrebačko Gradsko poglavarstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙