FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW osudio SAD zbog namjernih zlostavljanja zatočenika

WASHINGTON,18. siječnja 2006.(Hina) - Mučenje i zlostavljanje osobaosumnjičenih za terorizam je dio protuterorističke strategijeSjedinjenih Država koja ugrožava globalnu borbu za ljudska prava,rekla je u srijedu u izvješću američka organizacija za zaštituljudskih prava Human Rights Watch (HRW).
WASHINGTON,18. siječnja 2006.(Hina) - Mučenje i zlostavljanje osoba osumnjičenih za terorizam je dio protuterorističke strategije Sjedinjenih Država koja ugrožava globalnu borbu za ljudska prava, rekla je u srijedu u izvješću američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

"U 2005. postalo je zabrinjavajuće jasno da je zlostavljanje zatočenika postalo namjerni, središnji dio strategije Bushove administracije za ispitivanje osumnjičenih terorista", rečeno je u godišnjem izvješću HRW-a o stanju ljudskih prava u 2005. u više od 70 zemalja svijeta.

HRW, čije je sjedište u New Yorku, je rekao kako su zlostavljanja koja čini SAD u borbi protiv terorizma ugrozila njegovu vjerodostojnost u borbi za ljudska prava i potaknula i druge zemlje da se slično ponašaju.

Izvješće je reklo da se zlostavljanje ne može svesti na nedjela nekolicine vojnika nego je "svjestan politički izbor" visokih dužnosnika američke vlade te zatražilo da Bushova admnistracija imenuje posebnog tužitelja, a Kongres neovisno tijelo koji bi istražili zlostavljanje.

HRW je naveo zlostavljanja u zatvoru Abu Ghraib u Iraku i drugim pritvornim centrima u Iraku, Afganistanu te u vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi.

Na konferenciji za novinare u Washingtonu izvršni direktor HRW-a Kenneth Roth predstavljajući izvješće je kazao kako dokazi namjerne politike zlostavljanja uključuju prijetnju predsjednika Georgea W. Busha da će staviti veto na zakon protiv "okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg postupanja" te pokušaj potpredsjednika Dicka Cheneya da izuzme američku obavještajnu službu CIA-u iz tog zakona.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je odbacio izvješće kao politički motivirano i rekao da SAD čini više od bilo koje druge zemlje za unapređenje slobode i jačanje ljudskih prava.

Izvješće je također optužilo Veliku Britaniju zbog izručenja osumnjičenih terorista zemljama poznatim po mučenju zatočenika te Kanadu da nastoji oslabiti novi sporazum koji proglašava protuzakonitim prisilne nestanke ljudi.

Europska unija je također kritizirana zbog podređivanja ljudskih prava u odnosima sa zemljama koje krše ljudska prava, a koje smatra korisnim u borbi protiv terorizma poput Rusije, Kine i Saudijske Arabije.

Izvješće je reklo da je ponašanje Washingtona i drugih zapadnih zemalja ostavilo prazninu u globalnom predvodništvu u obrani ljudskih prava.

Izvješće je optužilo Rusiju i Kinu da koriste prevladavajuće ozračje da se obruše na političke protivnike označavajući ih kao "islamske teroriste" te grade saveze ne obazirući se na odnos prema ljudskim pravima svojih partnera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙