FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN traži poštivanje ljudskih prava u Nepalu

NEW YORK, 6. siječnja 2006. (Hina/AP) - Visoka povjerenica UN-a zaljudska prava Louise Arbour pozvala je nepalske vlasti i maoističkepobunjenike na poštivanje ljudskih prava i nakon istekačetveromjesečnog primirja.
NEW YORK, 6. siječnja 2006. (Hina/AP) - Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour pozvala je nepalske vlasti i maoističke pobunjenike na poštivanje ljudskih prava i nakon isteka četveromjesečnog primirja.

"Velika je tragedija za narod Nepala da bi sada ponovno mogao izbiti rat", poručila je ona u priopćenju iz sjedišta UN-a u New Yorku.

Arbour je naglasila da i u slučaju obnove oružanih sukoba ne bi smjelo doći do teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava kao što je to bio slučaj u ranijim fazama sukoba.

Visoka povjerenica UN-a je rekla da nepalska vlada mora poštivati Ženevsku konvenciju i ostale sporazume o poštivanju ljudskih prava koej je potpisala a da čelnici pobunjenika trebaju javno dati do znanja da će poštivati međunarodno humanitarno pravo.

Pobunjenici koji su inspirirani kineskim vođom Mao Zedongom bore se od 1996. godine kako bi srušili nepalsku monarhiju i uspostavili komunističku državu. U toj je pobuni do sada ubijeno oko 12.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙