FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki Senat preporuča što brže uključenje Hrvatske u NATO

WASHINGTON,22. prosinca 2005.(Hina) - Američki Senat usvojio jerezoluciju kojom preporuča da se Hrvatska što prije uključi u NATO iodaje joj priznanje za ispunjavanje kriterija za članstvo uSjevernoatlantskom savezu i jačanje demokratskih institucija tesuradnju s Haškim sudom.
WASHINGTON,22. prosinca 2005.(Hina) - Američki Senat usvojio je rezoluciju kojom preporuča da se Hrvatska što prije uključi u NATO i odaje joj priznanje za ispunjavanje kriterija za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu i jačanje demokratskih institucija te suradnju s Haškim sudom.

Rezolucija S. Res 342 odaje priznanje Hrvatskoj za napredak u ispunjavanju političkih, ekonomskih i vojnih zahtjeva za članstvo u NATO-u te preporuča da bude pozvana u članstvo Saveza u najkraćem mogućem roku.

"Nakon potpunog ispunjavanja kriterija za članstvo u NATO-u, prema NATO-ovim smjernicama, Hrvatsku što prije treba pozvati u punopravno članstvo NATO-a", stoji u rezoluciji koju je Senat usvojio jednoglasno.

Nakon što je prošlog tjedna i Zastupnički dom usvojio sličnu rezoluciju, ovom senatskom rezulucijom cijeli je američki Kongres izrazio potporu Hrvatskoj za što brže uključenje u NATO.

U rezoluciji koju je predložio George Voinovich, senator hrvatskoga podrijetla iz Ohioa, navodi se da je Hrvatska od stjecanja neovisnosti znatno napredovala u jačanju demokratskih institucija, poštivanju ljudskih prava i vladavini prava te je pohvaljuje za napredak u zaštiti prava manjina.

Hrvatskoj se odaje priznanje za suradnju s Haškim sudom koja je vodila uhićenju i izručenju nekoliko optuženika, uključujući i Antu Gotovinu te dodaje da Hrvatska treba nastaviti "izvrsnu" suradnju s Haagom. U rezoluciji se ističe da se suradnja znatno poboljšala za mandata vlade premijera Ive Sanadera.

Hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Neven Jurica pozdravio je rezoluciju Senata koju je nazvao povijesnom prekretnicom za ubrzanu integraciju Hrvatske u NATO i njezine odnose sa SAD-om.

"Uz rezoluciju 529 Zastupničkog doma Kongresa... ova rezolucija pruža snažan temelj za produbljivanje i širenje partnerstva između Hrvatske i Sjedinjenih Država i značajan je korak naprijed u uključivanju Hrvatske u NATO", rekao je Jurica.

"Od posebnog je značaja dvostranačka podrška objema rezolucijama i nastojat ću raditi zajedno s članovima Zastupničkog doma i Senata u unapređivanju naših zajedničkih ciljeva", dodao je.

Senatska rezolucija ukazuje na blisku suradnju Hrvatske i SAD-a u području sigurnosti, uključujući Inicijativu protiv širenja oružja za masovnog uništavanje, borbu protiv terorizma te napore u stabiliziranju Afganistana, gdje Hrvatska vojno doprinosi mirovnim snagama pod vodstvom NATO-a te Iraka čije sigurnosne snage i hrvatski stručnjaci obučavaju u centru u Jordanu.

Rezolucija preporuča američkoj vladi da nastavi i pojača suradnju s hrvatskom vladom na području obrane i pitanja sigurnosti, uključujući obuku i tehničku suradnju te da pomogne Hrvatskoj u reformama i ispunjavanju zahtjeva za članstvo u NATO-u.

U dokumentu se navodi da je Hrvatska pouzdan partner SAD-a u stabilizaciji jugoistočne Europe.

Hvaleći Hrvatsku zbog zaštite prava nacionalnih manjina u rezoluciji se spominje da su istaknuti srpski zastupnici u Hrvatskom saboru, Ratko Gajica, Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović, pomoćniku američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Stephenu Hadleyju poslali pismo u kojemu su izrazili potporu premijeru Sanaderu i članstvu Hrvatske u Europskoj uniji i NATO-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙