FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 18. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat.
ZAGREB, 18. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

PULA/ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader naglasio je u srijedu, komentirajući prosvjed esula u Strasbourgu i njihovo traženje da se ponište međunarodni talijansko-jugoslavenski ugovori te da im se vrate nekretnine u Hrvatskoj, kako je Hrvatska pravna sljedbenica svih ugovora bivše Jugoslavije, što znači da su osimski i rimski sporazumi neupitni. Sanader je izrazio uvjerenost da su ti prosvjedi u funkciji predizborne kampanje u Italiji i rekao da ga se stoga "zapravo i ne tiču". Skupina od 150 pripadnika organizacija talijanskih esula iz hrvatske Istre i Slovenskoga primorja prosvjedovala je u srijedu pred Europskim parlamentom u Strasbourgu i tražila povrat nekretnina u Hrvatskoj i Sloveniji i međunarodnu arbitražu, objavio je Hrvatski radio i slovenska agencija STA.

ZAGREB - Hrvatska je spremna Italiji odmah uplatiti dug od 34 milijuna dolara i tako zatvoriti sva pitanja koja se tiču Drugoga svjetskog rata, izjavio je u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. "Mi imamo dug prema Italiji od 34 miljuna dolara i želimo to uplatiti čim Italija da račun na koji to treba biti uplaćeno i time bi bilo završeno sve što se tiče Drugoga svjetskog rata", prenijeli su hrvatski radio i televizija Mesićevu izjavu s novogodišnjega prijama za predstavnike medija. "Radi istine moramo reći da našim građanima kojima su spaljene kuće, koji su bili u talijanskim zatvorima, koji su bili u logorima bez suđenja, nije plaćeno ništa. Dakle, ako netko treba pokretati pitanje (naknade), onda to treba pokretati Hrvatska, zbog svojih građana", rekao je Mesić.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu da Hrvatska prema Sloveniji vuče "jednostrane poteze" koji otežavaju dogovor. Odnose s Hrvatskom Janša je ukratko komentirao u srijedu na konferenciji za novinare koja je gotovo u cijelosti bila posvećena odluci njegove Vlade o slanju 4 vojna instruktora u Irak i napadima oporbe na taj korak. Na pitanje namjerava li se sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, Janša je rekao da se s njime često susreće u Bruxellesu i da uvijek pokušavaju definirati neka pitanja, ali da je to "teško kad jedna strana vuče jednostrane poteze". "Nadam se da će hrvatska Vlada odustati od politike jednostranih koraka", rekao je Janša.

WASHINGTON - Hrvatska je u 2005. bitno poboljšala suradnju s Haškim sudom što joj je donijelo otpočinjanje pristupnih pregovora s Europskom unijom, ali joj i dalje nedostaje značajan napredak u povratku izbjeglih Srba, suđenjima za ratne zločine i borbi protiv etničke diskriminacije, ocijenila je u srijedu američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW). U svom "Svjetskom izvješću 2006." o stanju ljudskih prava u svijetu u 2005. HRW navodi kako je Hrvatsku napustilo između 300.000 i 350.000 hrvatskih Srba, a da se do rujna 2005. prema podacima hrvatske Vlade vratilo njih 122.000. Udruge hrvatskih Srba i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) procjenjuju da je stvarni broj povratnika znatno niži, između 60 i 65 posto od registriranih, jer su se mnogi ponovno vratili u Srbiju i Crnu Goru i BiH nakon kratkog boravka u Hrvatskoj, kaže HRW.

DEN HAAG - Drugog dana suđenja Ivici Marijačiću i Markici Rebiću, optuženima za nepoštivanje Haškog suda, sudsko vijeće u srijedu nije prihvatilo zahtjev obrane da se optužnica odbaci u cijelosti, no suci su dokaze optužbe ocijenili neuvjerljivima i postavili pitanje opravdanosti samog procesa. Nakon završetka ispitivanja svjedoka Williama Tomljanovicha, kojim je završen dokazni postupak optužbe, branitelji Marin Ivanović i Krešimir Krsnik zatražili su da vijeće odbaci optužnicu jer tužitelji nisu dokazali osnovanost optužbi. Vijeće taj zahtjev obrane nije prihvatilo, ocjenivši da postoje osnove za optužnicu, no istodobno je ocijenilo kako tužitelji nisu izvan razume sumnje dokazali navode iz optužnice, te su najavili da će sutra od obrane tražiti određena razjašnjenja.

DEN HAAG - Krešimir Krsnik, branitelj Markice Rebića pred Haškim sudom, u srijedu je ocijenio da Tužiteljstvo ICTY-a osudom Rebića i Ivice Marijačića želi disciplinirati hrvatske novinare i javnost. "Iz riječi tužitelja danas je bilo jasno da optužnica protiv Marijačića i Rebića nije podignuta zato što su se ogriješili o pravila, nego zato što se želi disciplinirati hrvatske novinare", izjavio je Krsnik, komentirajući izraženo protivljenje tužitelja Davida Akersona mogućoj oslobađajućoj presudi. Bivši glavni urednik Hrvatskog lista Marijačić i bivši obavještajac Rebić optuženi su za nepoštivanje suda zbog objave imena i izjave tada zaštićenog haškog svjedoka u Hrvatskom listu u studenom 2004. godine.

BEČ - Upravno vijeće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) će, na zahtjev trojke EU-a, 2. veljače održati hitan sastanak na temu iranskog nuklearnog programa, rekao je glasnogovornik IAEA-e u srijedu. Očekuje se da će Francuska, Velika Britanija i Njemačka (EU3), te SAD, na sastanku inzistirati na tome da se Iran, koji je nastavio s istraživanjima nuklerane energije - koja bi se mogla upotrijebiti za proizvodnju energije ali i za proizvodnju nuklearnog oružja - prijavi Vijeću sigurnosti UN-a.

BERLIN - Među članicama Europske unije počeo je u srijedu kružiti nacrt rezolucije u kojem se traži da UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) prijavi Iran Vijeću sigurnosti, iako diplomati govore da je do eventualnih sankcija još dalek put. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadineždad odbacio je taj nacrt nazvavši ga "politički motiviranim". "Mi tražimo da oni siđu sa svojih kula od bjelokosti i ponašaju se malo logičnije", rekao je Ahmadinedžad novinarima odgovarajući na upit o nacrtu rezolucije koji su sastavile Francuska, Velika Britanija i Njemačka.

DEN HAAG - Obrana bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića u srijedu je Haškom sudu dostavila jamstva Rusije za puštanje optuženog na privremenu slobodu radi liječenja u Moskvi, objavljeno je poslijepodne na sudu. Obrana je preko sudski postavljenog branitelja Stevena Kaya prvi takav zahtjev podnijela 20. prosinca prošle godine, a nadležno sudsko vijeće je zatražilo dostavu dopunskog materijala i jamstava Ruske Federacije do 18. siječnja. "Jamstva Rusije su nedvosmislena i sveobuhvatna te pokrivaju sve pitanja povezana s transferom, boravkom i predajom optuženog sudu", ocjenjuje u podnesku Kay. Nastavak maratonskog procesa Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, zakazan je za 23. siječnja.

PEKING - Kineskinja iz jugozapadnog dijela zemlje umrla je od ptičje gripe, objavilo je u srijedu kinesko ministarstvo vanjskih poslova potvrdivši tako šestu smrt od smrtonosnog virusa H5N1. Wei iz pokrajine Sechuan umrla je od ptičje gripe 11. siječnja, kaže se u priopćenju ministarstva. Ta 35-godišnja žena, koja se bavila uzgojem pilića, živjela je u selu gdje je od ptičje gripe ugibala i domaća perad. Kako javlja agencija Xinhua, to je deveti slučaj ptičje gripe kod ljudi u Kini. Šest je osoba preminulo od te bolesti.

ANKARA - U Turskoj je u srijedu objavljeno da je još jedna osoba zaražena virusom H5N1 koji izaziva ptičju gripu. To je, kako se tvrdi, 25. slučaj pozitivnog nalaza opasnog virusa u Turskoj. Inače, dosad su u Turskoj od ptičje gripe smrtno stradale četiri maloljetne osobe. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je pozvao građane, naročito djecu da izbjegavaju izravan dodir s oboljelom peradi. On je pozvao na veću edukaciju seoskog stanovništva o uzrocima koji dovode do ptičje gripe.

BANJA LUKA - Direktor policije Republike Srpske Dragomir Andan izjavio je novinarima da je MUP Republike Srpske u srijedu izveo akciju pretraživanja određenih lokaliteta na području Žepe s ciljem da se pronađe i uhiti haški optuženik general Ratko Mladić. Potraga je bila bezuspješna ali su pronađeni "stanoviti tragovi" koji bi "mogli biti korisni", kazao je Andan. Andan je dodao da je policijska akcija, u koju su kao promatrači bili uključeni pripadnici Misije europske policije (EUPM) i EUFOR-a, pokrenuta nakon informacije "jedne ozbiljne sigurnosne agencije" po kojoj se Ratko Mladić nalazi u naselju Žepa kod Han Pijeska.

ABIDJAN - Četvorica civila ubijena su u zapadnom dijelu Obale Bjelokosti u srijedu u sukobu snaga UN-a i demonstranata koji su im se suprostavili, priopćio je UN. Civili su poginuli trećeg dana žestokih sukoba pristaša predsjednika Laurenta Gbagboa sa snagama UN-a, koje su bile prisiljene napustiti dvije baze na zapadu zemlje. Demonstranti su počeli prosvjede protiv mirovnih snaga UN-a nakon što su strani mirovni posrednici preporučili ukidanje sadašnjeg sastava parlamenta u Obali Bjelokosti do sljedećih izbora koji se trebaju održati krajem godine. Demonstranti su napali bazu UN-a koja se nalazi nedaleko grada Guigla, rekli su dužnosnici UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙