FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hayatou kritizira Europljane

ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Europljani moraju mnogo većupažnju nego do sada posvetiti suzbijanju rasizma na svojim nogometnimstadionima, a vodeći europski klubovi u kojima ima dosta afričkihigrača ne smiju im onemogućavati igranje za nacionalne reprezentacijena kontinentalnom prvenstvu Afrike.
ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Europljani moraju mnogo veću pažnju nego do sada posvetiti suzbijanju rasizma na svojim nogometnim stadionima, a vodeći europski klubovi u kojima ima dosta afričkih igrača ne smiju im onemogućavati igranje za nacionalne reprezentacije na kontinentalnom prvenstvu Afrike.

To je sukus izjave predsjednika Afričke nogometne konfederacije (CAF), Isse Hayatoua, na Kongresu CAF-a na kojemu je rekao i "da je Crni kontinent dobio bitku protiv apartheida u Južnoafričkoj Republici, ali da borba protiv rasizma u svijetu nije završena".

Podsjećajujući na nezaboravne trenutke proživljene na Prvenstvu Afrike, održanom prije 10 godina u Južnoj Africi, kojoj je tada bio na čelu osvjedočeni borac protiv apartheida, Nelson Mendela, Hayatou je rekao: "Mi, Afrikanci, bili smo neizmjerno ponosni što smo tada dobili najplemenitiju od svih bitki ikada vođenih na našem kontinentu, bitku protiv apartheida. Nažalost, borba protiv rasne diskriminacije u svijetu još nije dobivena. Posebice u Europi. Pozivam stoga predsjednika FIFA-e Seppa Blattera i predsjednika UEFA-e Lennarta Johanssona da nam pomognu iskorijeniti to zlo s nogometnih stadiona i igrališta."

Hayatou je govorio na Kongresu CAF-a dva dana prije nego što je počelo ovogodišnje Prvenstvo Afrike u Egiptu uoči kojega su neke afričke reprezentacije, sudionice tog natjecanja, naišle na otpor i nerazumijevanje nekih europskih klubova koji su pokušali spriječiti svoje afričke nogometaše da odu na kontinentalno prvenstvo i brane nacionalne boje iako je termin održavanja Prvenstva Afrike usvojila FIFA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙