FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trojka EU-a traži prijavljivanje Irana Vijeću sigurnosti UN-a

BERLIN, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Među članicama Europskeunije počeo je u srijedu kružiti nacrt rezolucije u kojem se traži daUN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) prijavi IranVijeću sigurnosti, iako diplomati govore da je do eventualnih sankcijajoš dalek put.
BERLIN, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Među članicama Europske unije počeo je u srijedu kružiti nacrt rezolucije u kojem se traži da UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) prijavi Iran Vijeću sigurnosti, iako diplomati govore da je do eventualnih sankcija još dalek put.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadineždad odbacio je taj nacrt nazvavši ga "politički motiviranim".

"Jasno je da je to politički motivirano", rekao je on novinarima odgovarajući na upit o nacrtu rezolucije koji su sastavile Francuska, Velika Britanija i Njemačka. "Mi tražimo da oni siđu sa svojih kula od bjelokosti i ponašaju se malo logičnije", dodao je Ahmadinedžad.

Zapad vjeruje da Iran želi razviti nuklearno oružje, dok Teheran, koji je nastavio s obogaćivanjem urana prošlog tjedna, tvrdi da je isključiva svrha njegova nuklearnog programa proizvodnja električne energije.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka žele da se odbor IAEA-e sastane 2. veljače kako bi glasovao o nacrtu rezolucije u kojoj se traži prijavljivanje Irana Vijeću sigurnosti UN-a.

Iran je u utorak ponudio trojci EU-a da se u srijedu 18. siječnja nastave nuklearni pregovori, ali tu su ponudu odbili London i Pariz.

"Ta ponuda, upućena europskoj trojci, nema smisla", izjavio je visoki britanski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Francuska je u srijedu također odbila nastavak pregovora dok Teheran u potpunosti ne obustavi svoje nuklearne aktivnosti.

Odluka Irana da nastavi s aktivnostima obogaćivanja urana "znači da za nas nisu uspostavljeni zadovoljavajući uvjeti za nastavak pregovora", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Denis Simonneau. "Iran mora u potpunosti prekinuti te aktivnosti", dodao je.

Europska trojka zadnji je krug pregovora s Iranom održala 21. prosinca, kad je nastavak dogovoren za 18. siječnja. No, nakon što je Teheran 10. siječnja objavio odluku o nastavku nuklearnih aktivnosti, Europljani su zaključili da nastavak pregovora više nema smisla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙