FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Globalno zatopljenje i klizišta godišnje odnesu između 800 i 1.000 ljudskih života

OSLO , 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Godišnje od posljedicamasivnog klizanja tla pogine 800 do 1.000 ljudi, a klimatske promjenemogle bi pridonijeti još češćim odronima i još većem broju žrtavadiljem svijeta, upozorili su UN-ovi stručnjaci.
OSLO , 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Godišnje od posljedica masivnog klizanja tla pogine 800 do 1.000 ljudi, a klimatske promjene mogle bi pridonijeti još češćim odronima i još većem broju žrtava diljem svijeta, upozorili su UN-ovi stručnjaci.

U prošlom stoljeću na području Azije zbog vremenskih neprilika dogodilo se oko 500 odrona tla, od kojih je 220 odnijelo mnoge ljudske žrtve. U UN-ovu priopćenju stoji da je samo u posljednjih dvadeset godina svake godine od posljedica klizanja tla poginulo između 800 i 1.000 ljudi.

Od 18. do 20. siječnja u Tokiju će se sastati stručnjaci koji će razgovarati o načinima koje bi trebalo primijeniti da bi se spriječile ili ublažile posljedice velikih odrona tla u cijelom svijetu, posebno nakon što se one sve češće povezuju s problemom globalnog zagrijavanja.

"Ako se predviđanja o klimatskim promjenama ostvare, možemo očekivati još intenzivnije i češće oborine", rekao je jedan od dužnosnika UN-a zadužen za ovo pitanje Srikantha Herath.

U izvješću se upozorava kako su i neka mjesta od kulturnog značaja ugrožena mogućim odronima tla, među kojima su egipatska Dolina kraljeva, peruanska tvrđava Inka na vrhu Machu Picchu ili kineska palača Huaqing koja datira iz doba dinastije Tang.

"Posebnu bismo pozornost trebali posvetiti kulturnom i prirodnom naslijeđu na globalnoj razini koje predstavlja nenadoknadivu vrijednost za našu civilizaciju", rekao je profesor na japanskom Sveučilištu Kyoto Kyoji Sassa. Očekuje se da će sudionici skupa u Tokiju pozvati na bolji nadzor i stvaranje sustava za rano uzbunjivanje te na bolju organiziranost kada je riječ o zaštiti kulturnih mjesta, općenito bolju pripremljenost i što bržu pomoć eventualnim žrtvama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙