FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Centar Wiesenthal optužio Norvešku za "rasizam i antisemitizam"

OSLO, 28. prosinca 2005. (Hina) - Centar Simona Wiesenthala poslao je usrijedu pismo norveškoj vladi i u njemu je optužuje za "rasizam" i"antisemitizam u Hitlerovu duhu" zbog odluke jedne norveške pokrajineda bojkotira izraelske proizvode.
OSLO, 28. prosinca 2005. (Hina) - Centar Simona Wiesenthala poslao je u srijedu pismo norveškoj vladi i u njemu je optužuje za "rasizam" i "antisemitizam u Hitlerovu duhu" zbog odluke jedne norveške pokrajine da bojkotira izraelske proizvode.

Mjesne vlasti područja Soer-Troendelag na zapadu zemlje 15. su prosinca glasovale za odluku o bojkotu izraelskih proizvoda u znak prosvjeda protiv gradnje zida za koji židovska država tvrdi da joj služi za obranu od napada palestinskih terorista.

"U prošlosti smo bojkotirali Južnoafričku Republiku u znak prosvjeda protiv apartheida. Na isti se način želimo danas distancirati od izraelske politike", objavio norveškim medijima je Geir Jarle Siraas, predstavnik socijalističke ljevice.

Tu su mjeru odobrile lokalne stranke ljevice uz podršku glasova poopulističkih desničara i stranaka političkoga centra.

Centar Wiesenthal posebno je osudio "nastavak norveške kolaboracionističke politike" jer je Norvešku od 1940. do 1945. vodio kolaboracionist Vidkun Quisling.

Pismo je upućeno norveškome premijeru Jensu Stoltenbergu jer su zastupnici njegove laburističke stranke glasovali za odluku o bojkotu u pokrajini Soer-Troendelagu.

Center Simon Wiesenthal čije je sjedište u Parizu međunarodna je židovska organizacija za zaštitu ljudskih prava, a posvećena je zaštiti sjećanja na holokaust.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙