FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sydney: Zemlje azijsko-pacifičke regije zaključile klimatski pakt

SYDNEY, 12. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Šest zemlja azijsko-pacifičkeregije, među kojima su i Sjedinjene Države i Kina, zaključilo je učetvrtak pakt o borbi protiv klimatskog zagrijavanja, naglasivši da ćenjihova gospodarstva ipak i dalje ostati bazirana na korištenjuenergije iz fosilnih goriva, odgovornih za učinak staklenika kojidoprinosi globalnom zagrijavanju.
SYDNEY, 12. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Šest zemlja azijsko-pacifičke regije, među kojima su i Sjedinjene Države i Kina, zaključilo je u četvrtak pakt o borbi protiv klimatskog zagrijavanja, naglasivši da će njihova gospodarstva ipak i dalje ostati bazirana na korištenju energije iz fosilnih goriva, odgovornih za učinak staklenika koji doprinosi globalnom zagrijavanju.

Šestorica, među kojima su i Australija, Japan, Indija i Južna Koreja, prihvatili su pakt nakon dvodnevnog sastanka u Sydneyu na kojem su inaugurirali "Partnerstvo o čistom razvoju i klimi".

"Fosilna goriva su temelj naših gospodarstava i ostat će stvarnost tijekom cijelog našeg života i dulje", rekli su u priopćenju dužnosnici šest zemalja i naglasili da borba protiv klimatskog zatopljenja ne bi trebala kočiti gospodarski rast.

"Bitno je da zajedno radimo na razvitku i upotrebi čišćih tehnologija s manje emisija zagađenih plinova kako bi mogli nastaviti upotrebljavati fosilna goriva uz kontrolu problema zagađenja zraka i emisije plinova s učinkom staklenika", dodali su.

Sagorijevanje fosilnih goriva, poput nafte, ugljena ili plina smatra se odgovornim za klimatsko zagrijavanje zbog emisija plinova s učinkom staklenika.

Kritičari optužuju "Partnerstvo" da je izgovor za obveze o ograničenju emisije plinova s učinkom staklenika sukladno Protokolu iz Kyota, kojeg ni Australija ni Sjedinjene Države nisu raticirali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙