FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Soroš predviđa recesiju u SAD-u u 2007.

SINGAPUR, 9. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Američki ulagač ifilantrop George Soroš izjavio je u ponedjeljak da bi središnjaamerička banka Fed mogla pretjerati sa zaoštravanjem monetarnepolitike, pritišćući cijene nekretnina i gurajući američkogospodarstvo u recesiju u 2007.
SINGAPUR, 9. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Američki ulagač i filantrop George Soroš izjavio je u ponedjeljak da bi središnja američka banka Fed mogla pretjerati sa zaoštravanjem monetarne politike, pritišćući cijene nekretnina i gurajući američko gospodarstvo u recesiju u 2007.

Oštar pad cijena kuća u SAD-u mogao bi biti popraćen padom vrijednosti dolara i time osujetiti pokušaj Feda da upriliči "meko slijetanje" američkog gospodarstva, upozorio je Soroš u govoru u singapurskom Institutu za međunarodnu politiku.

Ulagač poznat po tome što je 1992. svojim spekulacijama prisilio britansku vladu da povuče svoju valutu iz europskog tečajnog mehanizma, očekuje da će ključne kamatne stope u SAD-u, trenutno na razini od 4,25 posto, dosegnuti maksimalnu razinu od 4,75 posto. Usprkos tome, Fed bi mogao zakasniti s odlukom o prekidu politike podizanja kamatnih stopa, čime bi se značajno povećali izgledi za "tvrdo slijetanje" gospodarstva, upozorio je Soroš.

"Budu li cijene kuća i dalje padale uz usporedno usporavanje rasta kamatnih stopa, slijetanje bi na kraju moglo ispasti tvrdo. Zato očekujem da recesija neće nastupiti 2006. već 2007.", zaključio je.

"Gospodarski je rast u Europi relativno dobar ali tvrdo slijetanje u SAD-u bit će popraćeno padom vrijednosti dolara, što će naškoditi europskom gospodarstvu", upozorava Soroš.

Po njegovu je mišljenju, mjehurić na tržištu nekretnina u SAD-u, kao značajan faktor snažne američke potrošnje, dosegnuo je maksimalne razmjere te je započelo njegovo ispuhivanje.

U osvrtu na stanje u svjetskom gospodarstvu, ukazao je da dodatna dva značajna rizika, a riječ je o američkom ratu protiv terora i globalnom zatopljenju. Ustvrdio je da je rat protiv terora okrenuo svjetsko javno mnijenje protiv SAD-a kao najmoćnije zemlje svijeta, dodajući da je u međuvremenu i većina Amerikanaca uvidjela da ih je administracija predsjednika Georgea W. Busha navela na stranputicu.

Globalno, pak, zatopljenje ugrožava čovječanstvo i taj problem treba riješiti kažnjavanjem prekomjernih emisija ugljičnog dioksida. "Na kocki je naša civilizacija", upozorio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙