FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljan novi stalni postav Spomen-područja Jasenovac

JASENOVAC, 18. siječnja 2006. (Hina) - U Spomen-području Jasenovacpriređen je danas prvi u nizu susreta uoči otvorenja novog stalnogpostava Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac i budućegObrazovnog centra u njegovu sklopu.
JASENOVAC, 18. siječnja 2006. (Hina) - U Spomen-području Jasenovac priređen je danas prvi u nizu susreta uoči otvorenja novog stalnog postava Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac i budućeg Obrazovnog centra u njegovu sklopu.

Ravnateljica Spomen-područja Nataša Jovičić istaknula je kako je novi koncept toga spomen-područja, koji bi se trebao za javnost otvoriti u proljeće, nastao kao rezultat bliske i dugotrajne suradnje stotinjak stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. Oni su u svom radu primijenili suvremena svjetska načela muzeologije, obrazovanja, obilježavanja spomen-područja, podučavanja o genocidu i holokaustu te podučavanju protiv svih oblika nasilja totalitarnih režima, rekla je Jovičić.

Primjenom novoga koncepta u izradi stalnoga postava dat će se važnost svakoj pojedinačnoj žrtvi Jasenovca isticanjem njezina imena, tako da žrtve više ne će biti samo broj, naglasila je ravnateljica.

Kada se otvori novi stalni postav i uredi cijelo Spomen-područje Jasenovac, ono bi trebalo postati mjestom na kojemu će mladi učiti o žrtvama totalitarnih režima u 20. stoljeću, te se na taj način pripremati za život u suvremenom pluralističkom društvu.

Obnovu Spomen-područja Jasenovac zajednički financiraju Ministarstvo kulture te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a realizaciju stalnog postava pomogli su i Muzeji holokausta u Washingtonu i Yad Vachema u Jeruzalemu.

Koncepciju stalnog postava predstavila je arhitektica Helena Paver Njirić, koja je rekla da se naglasak stavlja na pojedinačne ljudske živote oduzete u ime jedne totalitarne ideologije. Temeljni eksponat u novom izložbenom prostoru je ispis 70 tisuća poznatih imena i prezimena osoba ubijenih u koncentracijskom logoru Jasenovac, dodala je.

Prostor za izložbu predodređen je dimenzijama postojeće građevine i sastoji se od triju prostorija - nekadašnje izložbene dvorane, amfiteatra i foajea, ukupne površine 350 četvornih metara. Oblikovanje prostora i odabir materijala trebali bi stvoriti atmosferu dostojanstva i tjeskobe.

Osim staklenih ploča, posjetitelji će moći vidjeti videozapise o pojedinim žrtvama, a bit će predstavljeni i njihovi osobni uporabni predmeti.

O važnosti Spomen-područja Jasenovac govorili su ministar obrazovanja, znanosti i športa Dragan Primorac te pomoćnica ministra kulture Branka Šulc.

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Shmuel Meirom izrazio je zadovoljstvo današnjim posjetom Spomen-području Jasenovac te njegovom suradnjom s jeruzalemskim Muzejem Yad Vachema, naglasivši da je posjet hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića Izraelu 2005. bio preokret u odnosima između hrvatskog i izraelskog naroda. Pokazao je kako i kroz Spomen-područje Jasenovac Hrvatska želi ukazati na tamne strane svoje povijesti, ukazati i na žrtve tog logora, među kojima su bili Židovi, Hrvati, Srbi i Romi, kao i svi ostali koji su se suprotstavili ustaškom režimu.

Nazočnima se obratila i izaslanica američkog veleposlanika u Hrvatskoj Amy Blisc.

O budućem Obrazovnom centru i njegovu radu nazočnima je govorio Juri Armanda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙