FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Puljić kod Sanadera

ZAGREB, 16. siječnja 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader sastao sedanas u Banskim dvorima s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom VinkomPuljićem.
ZAGREB, 16. siječnja 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader sastao se danas u Banskim dvorima s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Sastanak je bio zatvoren za javnost, a po njegovu završetku kardinal Puljić novinarima je izjavio da je premijeru Sanaderu čestitao 14. obljetnicu međunarodnoga priznanja Hrvatske (15. siječnja) i izrazio zahvalnost za sve što Hrvatska čini materijalno i politički za opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Razgovarali smo i o stajalištima koja bi mogla poduprijeti izgradnju ravnopravnosti triju naroda u BiH.

"Mi Hrvati u Bosni i Hercegovini ne tražimo nikakve privilegije, nego želimo ravnopravnost triju naroda, ali izražavam bojazan da će novi pristup Ustavu BiH Hrvate staviti u drugi plan. Zato od Republike Hrvatske očekujemo da svojim stavom, a i ustavnim pravom, jer je supotpisnica Daytonskog sporazuma, pomogne Hrvatima u BiH", rekao je kardinal Puljić.

Dodao je da je u tom kontekstu s premijerom razgovarao i o načelima da Hrvati u BiH na svim razinama postignu ista prava kao i druga dva naroda te je s tim u vezi spomenuo i prijedlog, odnosno stajalište Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto nije išao na obilježavanje 10. obljetnice Daytona, kardinal je kazao, kako Dayton ništa nije učinio za katolike u BiH. Polovica njih, koji su nestali iz Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije, niti po Daytonskom sporazumu, niti od međunarodne zajednice nisu podržani u nastojanju da se vrate svojim domovima, rekao je kardinal Vinko Puljić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙