FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 23. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati:
ZAGREB, 23. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati:

MOSTAR - U Križančevu Selu kod Viteza u središnjoj Bosni u četvrtak je misom zadušnicom i postavljanjem vijenaca na spomenik žrtvama obilježena 12. godišnjica stradanja više od 60 Hrvata koje su u tom selu 22. prosinca 1993. godine ubile postrojbe Armije BiH. Obilježavanju stradanja Hrvata u Križančevu Selu nazočio je i predsjedatelj Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović. On je naglasio kako žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene, te je pozvao Hrvate u BiH, na kako se izrazio, duhovno i nacionalno zajedništvo. Ubojstvo Hrvata u Križančevu Selu smatra se jednim od najtežih zločina što su ga nad Hrvatima u BiH počinile bošnjačke postrojbe. Za masovno stradanje Hrvata u Križančevu Selu do sada nije nitko sudski procesuiran.

WASHINGTON - Trodnevni štrajk prometnih radnika u New Yorku okončan je u četvrtak nakon što su čelnici njihova sindikata odlučili vratiti na posao 33.000 radnika javnog prometa. Predstavnik Sindikata transportnih radnika je rekao kako će uskoro krenuti newyorška podzemna željeznica i autobusne linije, ali da će trebati najmanje 12 sati da najveći javni prometni sustav u Sjedinjenim Državama u potpunosti proradi. Sindikat se odlučio na prekid štrajka nakon što je postigao dogovor s upravom newyorškog Javnog prometa da nastave pregovore. Prometni radnici su u utorak ujutro započeli štrajk nakon što su propali pregovori o povećanju njihovih plaća i jačanju mirovinskog i zdravstvenog osiguranja ostavljajući pred Božić na cjedilu oko 7 milijuna putnika koji dnevno koriste javni promet u New Yorku.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je svojim potpisom odobrio povećanje plaća članovima Kongresa. Povišicu su dobili i državni službenici i namještenici, vojnici te suci. Odluku o povećanju plaća već je ranije donio Kongres, no da bi stupila na snagu bio je potreban predsjednikov potpis. Plaće kongresmena povećane su za 1,9 posto, odnosno za 3.100 dolara. To znači da će godišnja plaća člana Kongresa u 2006. iznositi 165.200 dolara. Plaća je povećana i američkom potpredsjedniku Dicku Cheneyu, budući da je on po Ustavu i predsjednik Senata. Njegova godišnja plaća veća je za 4.000 dolara, i u 2006. iznosit će 212.100 dolara. Jedini koji je ostao kratkih rukava je George W. Bush. Naime, godišnja plaća predsjednika države ostaje ista, a to iznosi 400.000 dolara.

ATENA - Ispred ministarstva razvitka u središtu Atene eksplodirala je u četvrtak bomba od koje nije bilo stradalih, a šteta je ograničena, priopćila je policija. "Nema ranjenih, a i šteta je mala", rekao je predstavnik policije. "Bila je to naprava kućne izrade i male snage", dodao je. Eksplozija se dogodila u 21.05 sati, a nepoznata je osoba telefonskim pozivom pola sata ranije upozorila jedne novine.

WASHINGTON - Američka je vojska u četvrtak objavila kako se protivi istrazi koju je protiv jednoga američkog vojnika pokrenula Italija jer je pucao na dvoje Talijana u ožujku u Iraku. U svojoj su istrazi Sjedinjene Države zaključile da je to bila tragična pogreška i da nije potreban kazneni postupak protiv ijednoga američkog vojnika, rekao je glasnogovornik Pentagona Larry DiRita. Tužiteljstvo u Rimu podiglo je u četvrtak optužnicu protiv američkog marinca Maria Lozane, koji je usmrtio časnika talijanske tajne službe (SISMI) Nicolu Caliparija u Bagdadu 4. ožujka ove godine.

LONDON - Britanska je policija u četvrtak podigla optužnicu protiv jednoga studenta povezanog s neuspjelim bombaškim napadima u Londonu 21. srpnja, rekao je policijski glasnogovornik. Adel Yahya (23) iz sjevernoga Londona pojavit će se na sudu u petak, a optužen je za udruživanje radi izazivanja eksplozije "koja bi ugrozila živote ili izazvala veliku štetu na imovini", objavila je policija. Uhićen je u utorak na londonskome aerodromu Gatwicku kad je doputovao iz Etiopije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙