FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HKV: Deklaracija o budućnosti hrvatskog naroda u BiH

ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Na večerašnjoj tribini u Hrvatskojkulturnoj zakladi u Zagrebu predstavljena je Deklaraciji o stanju ibudućnosti hrvatskoga naroda u BiH Hrvatskog kulturnog vijeća (HKV),u kojoj se ocjenjuje kako je, u sadašnjim okolnostima, rješenje ukantonizaciji Bosne i Hercegovine, uz poštovanje načela suverenosti ikonstitutivnosti sva tri naroda na cijelom njenom teritoriju.
ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Na večerašnjoj tribini u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu predstavljena je Deklaraciji o stanju i budućnosti hrvatskoga naroda u BiH Hrvatskog kulturnog vijeća (HKV), u kojoj se ocjenjuje kako je, u sadašnjim okolnostima, rješenje u kantonizaciji Bosne i Hercegovine, uz poštovanje načela suverenosti i konstitutivnosti sva tri naroda na cijelom njenom teritoriju.

U Deklaraciji se ističe kako sadašnji razvoj događaja oko budućeg uređenje BiH pokazuje dugoročno očuvanje podjele na dva entiteta s tendencijom prema potpunom ukidanju konstitutivne uloge hrvatskoga naroda.

"Buduće uređenje BiH ne može se zasnivati na dosadašnjoj dvoentitetskoj podjeli. Za budućnost Hrvata u BiH i budućnost BiH u cjelini, nužno je uspostaviti takav teritorijalno-administrativni ustroj, koji će omogućiti pun nacionalni i kulturni razvitak svim trima suverenim narodima", a po mišljenju Vijeća, to je kantonizacija.

"Budući ustav BiH trebao bi definirati ovlasti kantonalne i središnje državne vlasti, u čija tijela svaki narod sam bira predstavnike".

Vijeće smatra da "ukoliko bude inzistirano na entitetskom ustroju BiH, Hrvatska i Hrvati u BiH imaju pravo zahtijevati uspostavu hrvatskoga entiteta koji (bez obzira na teritorijalnu nepovezanost) obuhvaća i hrvatska područja u Posavini, na temelju popisa stanovnika prije srpske agresije", a da općinama s hrvatskom većinom koje ostaju u sastavu preostala dva entiteta treba osigurati punu samoupravu.

"Zadržavanje sadašnjega statusa quo značilo nastavak i dovršenje eliminiranja jednoga od triju suverenih naroda u BiH - hrvatskoga naroda...Taj plan se godinama provodi u oba entiteta: u Republici srpskoj gotovo potpunim sprječavanjem povratka izbjeglica, a u Federaciji BiH stalnim pokušajima asimiliranja Hrvata".

Vijeće podsjeća kako se "rečena nasilja odigravaju uz šutnju, pristanak ili poticaj međunarodnih predstavnika, koji uvode metode nepoznate u zemljama razvijene demokracije".

"Hrvatski narod u BiH ne bori se samo za svoj suverenitet i konstitutivnost, nego i za svoj identitet, za hrvatski jezik i pravo na naobrazbu na svome jeziku, za hrvatsku baštinu i nacionalnu povijest, za svoju kulturu, za temeljna ljudska prava i narodne slobode", ističe Vijeće i od Hrvatskoga sabora traži da formulira i izloži javnosti nedvosmislen stav u suglasju s predstavnicima Hrvata iz BiH.

O temi su večeras govorili predsjednik HKV-a Hrvoje Hitrec, akademik Dubravko Jelčić, predsjednik Hrvatskog informativnog centra Ante Beljo i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvoninmir Šeparović. Deklaraciju je pročitao dramski umjetnik Zlatko Vitez.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙