FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 17. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta
ZAGREB, 17. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta

ZAGREB/PEKING - Europska unija povećat će svoj doprinos borbi protiv ptičje gripe na 100 milijuna eura, rekao je u utorak u Pekingu na marginama donatorske konferencije europski povjerenik za zdravstvo i zaštitu potrošača Markos Kyprianou. "Europska unija angažirat će se u visini od 100 milijuna eura", najavio je Kyprianou, kako prenosi agencija France presse. Time je Europska unija svoju ranije najavljenu pomoć digla za 20 milijuna eura. Novac koji daje EU bit će povučen iz bruxelleskog proračuna za vanjske odnose te iz Europskog fonda za razvoj, a sredstva bi se mogla i povećati donacijama pojedinačnih zemalja članica.

RIGA - Predstojeći NATO-ov summit održat će se 28. i 29. studenoga u Rigi, izvijestilo je u utorak latvijsko ministarstvo vanjskih poslova. "Odredili smo točan datum održavanja summita. To će biti 28. i 29. studenoga u Rigi", rekla je za France presse glasnogovornica ministarstva Inga Saleniece. Latvijska predsjednica Vaira Vike-Feiberga u prosincu je priopćila da je Latvija određena za zemlju održavanja prvog NATO-ova summita u jednoj od bivših sovjetskih republika koje su postale članicama Saveza.

JERUZALEM - Ariel Sharon naprasno je napustio političku scenu 4. siječnja, a dva tjedna kasnije izraelska javnost počela je tiho prihvaćati njegov odlazak, dok 77-ogodišnji premijer leži u komi u jeruzalemskoj bolnici. U središtu politike sad je Ehud Olmert, profesionalni političar koji je Sharona zamijenio na dužnosti, dok se približavaju opći izbori 28. ožujka. Sharon je pokazao približavanje izraelskom političkom centru povlačenjem doseljenika i vojnika iz pojasa Gaze u rujnu prošle godine i osnivanjem nove stranke, Kadime, nakon što je napustio desničarski Likud.

RIM - Prva enciklika pape Benedikta XVI., koja nosi naziv "Bog je ljubav", vjerojatno će u petak biti predstavljena novinarima, ali talijanski listovi već u utorak objavljuju neke njezine naznake. U tekstu enciklike papa Ratzinger naznačuje perspektivu svoga pontifikata i poziva Crkvu da se usredotoči na središnju poruku kršćanstva, a koja glasi: ljubav - temelj vjere. To je, kako se ističe, poziv na razmišljanje o srži kršćanske ljubavi, jedinstvu s Bogom i nepodjeljivosti između ljubavi i Boga i ljubavi za bližnjega.

BEČ - Jedanaesti forum zemalja srednje i istočne Europe o temi "Uklanjanje barijera i osiguranje konkurentnosti" počeo je u utorak u Beču, okupivši, u organizaciji londonskog časopisa "Euromoney", predstavnike i visoke dužnosnike europskih zemalja, među njima i predstavnike Hrvatske. U radu dvodnevnog skupa sudjeluje oko 900 sudionika: predstavnika banaka i drugih austrijskih, europskih i svjetskih financijskih institucija i korporacija, investitora te visokih dužnosnika država srednje i istočne Europe. U uvodnoj riječi tog godišnjeg susreta Zapada i Istoka Europe, upravni direktor časopisa "Euromoney" Richard Encor rekao je da treba stvoriti pretpostavke za natjecateljsko ozračje te zaustaviti 'odljev mozgova' mladih visokokvalificiranih stručnjaka u inozemstvo, posebice u stare države članice Europske unije.

LAGOS - Nigerijski militanti, koji su u napadu na naftna postrojenja Shella oteli radnike te britansko-nizozemske naftne korporacije u predjelu delte Nigera, zaprijetili su u utorak da će od 1. veljače primijeniti agresivniju taktiku protiv zaposlenika, ali i njihovih obitelji. U izjavi Pokreta za nezavisnost delte Nigera, skupina prijeti novim napadima idućih dana. "S 1. veljače 2006. počet ćemo agresivniju taktiku protiv zaposlenika naftnih kompanija i njihovih obitelji u delti Nigera", priopćili su militanti i poručili da će svoje operacije prebaciti u gradove i blokirati nigerijsko gospodarstvo te sugerirali da stranci trebaju napustiti deltu Nigera.

TEHERAN - Iran će obavijestiti međunarodnu agenciju za nuklearnu energiju o svojoj nakani da nastavi program nuklearnog istraživanja, objavila je u utorak novinska agencija ISNA. Predstavnik Irana u IAEA Ali-Asqar Soltanieh rekao je za ISNA-u da će na sastanku u utorak Mohameda ElBaradeija obavijestiti kako je nastavak nuklearnog istraživanja u skladu s odredbama sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. Soltanieh je upozorio da bude li iranski slučaj predstavljen izvan IAEA, u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, Iran će aktivirati zakon koji je iranski parlament donio u studenome.

SUBOTICA - Hrvatsko nacionalno vijeće u SCG (HNV) namjerava otkupiti rodnu kuću bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu i pretvoriti je u "dom vojvođanskih Hrvata", objavio je u utorak novosadski "Građanski list". U kući u kojoj je 16. listopada 1801. rođen hrvatski ban, prema zamisli predstavnika krovnog tijela hrvatske manjine, nalazio bi se muzej, sjedište HNV-a, prostorije Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i kulturno-umjetničkog društva. "Kuću namjeravamo renovirati i adaptirati pa uskoro planiramo razgovarati s vlasnicima stanova koji se nalaze u toj kući o uvjetima kupovine, a istodobno zatražit ćemo pomoć državnih tijela koje bi mogle financirati projekt", izjavio je listu predsjednik HNV-a Josip Pekanović.

ZAGREB - U padu malog turističkog zrakoplova, koji se u ponedjeljak srušio u francuskim Alpama, možda je poginuo hvatski državljanin, objavio je u utorak AFP, a potvrdilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Zrakoplov tipa "Trinidad", u kojem su bile četiri osobe, nestao je u ponedjeljak navečer u području Dent du chat u departmanu Savoiei, a olupina je pronađena u utorak ujutro na teško pristupačnom području na 1000 metara nadmorske visine, priopćila je francuska žandarmerija. Sve četiri osobe su poginule, a prema popisu putnika prijavljenih za taj let iz Chamberyja prema pariškoj regiji, žandarmerija vjeruje da je jedna od njih državljanin Republike Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙