FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sadam nazvao Amerikance lažljivcima

ZAGREB/BAGDAD, 22. prosinca 2005. (Hina) - Sedmi raspravni dan suđenjaSadamu Huseinu ponovno je obilježio sam bivši irački diktator,nazvavši američku administraciju "lašcima" zbog poricanja da je biomaltretiran i premlaćivan u američkom pritvoru nakon uhićenja,objavile su u četvrtak svjetske agencije.
ZAGREB/BAGDAD, 22. prosinca 2005. (Hina) - Sedmi raspravni dan suđenja Sadamu Huseinu ponovno je obilježio sam bivši irački diktator, nazvavši američku administraciju "lašcima" zbog poricanja da je bio maltretiran i premlaćivan u američkom pritvoru nakon uhićenja, objavile su u četvrtak svjetske agencije.

"U Bijeloj kući su lašci, Bijela kuća je najveći lažljivac na svijetu", ustvrdio je Sadam u sudnici, govoreći o tome kako je američka administracija zanijekala istinitost njegovih tvrdnji da su ga u zatvoru mučili američki stražari.

Sadam je, na opće iznenađenje, tvrdnju o tome da su ga Amerikanci u pritvoru "tukli i mučili" i da je to ostavilo fizičke tragove na njegovom tijelu, izrekao za suđenja u srijedu.

"Oni (Amerikanci) su lagali kad su tvrdili da Irak ima kemijsko oružje, a ponovno lažu sad kad kažu da me nisu tukli", rekao je.

Iako je tvrdio kako ih ima, Sadam nije pokazao nikakve masnice po tijelu, a sudac još nije odlučio hoće li pokrenuti istragu glede tih tvrdnji.

"To je jedna od najvećih bezobraština koje sam u zadnje vrijeme čuo od Sadama", bio je odgovor glasnogovornika Bijele kuće na Sadamovu tvrdnju.

"Ponašanje prema Sadamu Huseinu upravo je suprotno onome koje je njegov režim primjenjivao prema onima koje je zatvarao i mučio samo zato što su drukčije mislili. Zato to odbacujem", rekao je Scott McClellan.

Na loše ponašanje čuvara požalio se i Sadamov polubrat Barzan al-Tikriti, jedan od sedmorice pobočnika bivšeg diktatora kojima se sudi za pokolj 148 šijita u selu Dudžailu 1992.

"Postavljali su mi pitanja i kad bih zatražio mogućnost da objasnim situaciju, zahtijevali su odgovore 'da" ili ne', pljuskajući me dok sam imao vezane ruke", kazao je.

Barzan je tijekom današnjeg suđenja napravio i incident, po čemu je poznat, ustvrdivši kako je jedan od državnih tužiitelja Džaafar al-Musaui, nekad bio član raspuštene Sadamove stranke Baas.

"To je najveća uvreda u mojem životu, da me se povezuje s tom u krvi ogrezlom stankom", rekao je al-Mussaui. "Molim vas da me oslobodite dužnosti", odmah je zatražio od suca Rizkara Amina, što je on odbio.

Barzan, koji se dosad pokazao kao najrječitiji od svih optuženika, zasjenivši i samog Sadama, pobunio se i protiv načina na koji se televizijski prenosi suđenje. Prijenos se radi s odgodom od 30 minuta kako bi se sudskim dužnosnicima omogućilo cenzuriranje slike i tona.

"Ukine li se zvuk još samo jednom - za kolege ne znam, ali ja osobno više neću doći u sudnicu. To je nepravedno i nedemokratski", kazao je Barzan.

U četvrtak je iza neprozirne zavjese, elektronski iskrivljena glasa, prvi svjedočio čovjek koji je u doba pokolja u Dudžailu imao osam godina.

"Moja baka nam je rekla kako su je mučili pred njezinim sinovima, a sinove pred njom", rekao je, a na pitanje Sadamove obrane je li osobno svjedočio ubojstvima odgovorio je kako su se on i obitelj iz straha sakrili u kuću.

Sadam je sudu uputio prigovor zbog svjedočenja "maloljetnika".

"Dopušta li zakon prihvaćanje svjedočenja maloljetnika", upitao je suca, dok su njegovi odvjetnici rekli kako je to svjedočenje "samo gubitak vremena", jer je svjedok "bio tek dijete".

Osim njega je iskaz dao još jedan svjedok, a treći bi to trebao učiniti poslijepodne, nakon stanke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙