FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trichetove izjave ojačale optimizam u vezi eura

LONDON, 16. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara na svjetskimdeviznim tržištima u ponedjeljak se približio najnižoj razini premaeuru u zadnja tri mjeseca kako jačaju očekivanja ulagača o podizanjukamatnih stopa u eurozoni.
LONDON, 16. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima u ponedjeljak se približio najnižoj razini prema euru u zadnja tri mjeseca kako jačaju očekivanja ulagača o podizanju kamatnih stopa u eurozoni.

Ipak, valutni tečajevi kreću se u uskom rasponu a obujam trgovanja je nizak jer tržišni sudionici oklijevaju s poduzimanjem značajnijih poteza budući je američko tržište zatvoreno zbog dana Martina Luthera Kinga.

Do podneva je tako euro dosegnuo 1,2142 dolara, te je nadomak najvišoj razini u tri mjeseca od 1,218 dolara.

Poticaj njegovu jačanju dale su izjave predsjednika Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Tricheta u petak o tome kako banka mora biti na oprezu zbog inflatornih očekivanja. Njegove izjave uslijedile su dan nakon što je razočarao ulagače ukazujući na negativne rizike po gospodarstvo eurozone od podizanja kamatnih stopa, unatoč posljednjim podacima koji ukazuju na uzlet gospodarstva.

"Trichet je bio mnogo optimističniji u svojim izjavama u petak u odnosu na neznatno više pesimistične nego se očekivalo nakon zasjedanja ECB-a u četvrtak", stoji u priopćenju francuske banke BNP Paribas svojim klijentima.

Istodobno, tečaj dolara blago je ojačao prema jenu, na 114,44 jena, no spustio se prema švicarskome franku, tako da se njime trguje po 1,2756 franka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙