FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Michelle Bachelet izabrana za prvu predsjednicu u povijesti Čilea

SANTIAGO, 16. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Socijalističkakandidatkinja Michelle Bachelet izabrana je u drugom krugu nedjeljnihpredsjedničkih izbora za prvu predsjednicu u povijesti Čilea, objaviloje izborno povjerenstvo.
SANTIAGO, 16. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Socijalistička kandidatkinja Michelle Bachelet izabrana je u drugom krugu nedjeljnih predsjedničkih izbora za prvu predsjednicu u povijesti Čilea, objavilo je izborno povjerenstvo.

Bachelet, kandidatkinja vladajuće koalicije lijevog centra, osvojila je 53.51 posto glasova, dok je oporbeni kandidat Sebastian Pinera dobio 46.48 posto glasova čileanskih birača, objavljeno je nakon prebrojanih glasova s 97.52 posto biračkih mjesta.

Pinera je u obraćanju javnosti nakon objave privremenih rezultata priznao poraz i čestitao Bachelet na izbornoj pobjedi. "Želim čestitati Michelle Bachelet na njezinom trijumfu", rekao je Pinera, umjereni konzervativac i jedan od najbogatijih Čileanaca.

U prvom krugu izbora održanom 11. prosinca prošle godine, Bachelet je zamalo dobila apsolutnu većinu osvojivši 45,9 posto glasova, dok je Pinera dobio samo 26 posto.

Izbornom pobjedom Bachelet je postala prvom ženom na čelu Čilea, a izborni rezultati ukazuju na daljnje jačanje političke ljevice u Latinskoj Americi.

Bachelet, bivša ministrica obrane, postala je četvrtom predsjednicom Latinske Amerike, nakon pobjede Violete Chamorro u Nikaragvi, Mireye Moscoso u Panami i Janet Jagan u Gvajani, te četvrti zaredom predsjednik Čilea koji dolazi s lijevog centra.

Njezina pobjeda znači daljnje jačanje političke ljevice u Latinskoj Americi, nakon što je socijalist Evo Morales prošloga mjeseca pobijedio na predsjedničkim izborima u Boliviji, pridruživši se ljevičarima na čelu Argentine, Brazila, Urugvaja i Venezuele.

Nova čileanska predsjednica mandat će preuzeti u ožujku od predsjednika Ricarda Lagosa i na vlasti će biti četiri godine. Predsjednički mandat do reforme Ustava ove godine trajao je šest godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙