FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I dalje traje potraga za nestalim planinarima na Velebitu

SPLIT,14. siječnja 2005.(Hina) - Pročelnik Hrvatske gorske službespašavanja (HGSS) Vinko Prizmić potvrdio je večeras kako je planinar -o čijem su nestanku dobili dojavu jutros oko 10 sati - pronađen mrtav,a da potraga za još dvojicom nestalih planinara i dalje traje.
SPLIT,14. siječnja 2005.(Hina) - Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinko Prizmić potvrdio je večeras kako je planinar - o čijem su nestanku dobili dojavu jutros oko 10 sati - pronađen mrtav, a da potraga za još dvojicom nestalih planinara i dalje traje.

"Dobili smo dojavu da je jedan planinar na Velebitu, na predjelu Svetog brda, slomio obje noge. Pokrenuta je potraga, a planinar je pronađen mrtav. Naknadno smo utvrdili da su s njim bila još dvojica planinara koji se nisu vratili s uspona", izjavio je Prizmić.

Napomenuo je kako je "pronađeni (smrtno stradali) planinar nastradao od pada 200 metara u dubinu i udario u stablo".

Jedan od dvojice nestalih planinara, ali, prema svemu sudeći još živih, tijekom dana javio se svojoj supruzi te joj rekao da je slomio nogu. Potraga za tom dvojicom trajat će i tijekom noći, ali smanjenim intenzitetom, doznaje se od Prizmića.

"Na Velebitu vladaju 'nemogući' uvjeti - temperatura je večeras minus 20 stupnjeva, puše jaka bura, a samo zahvaljujući umijeću pilota helikoptera HV-a uspjelo se jutros iskrcati 10 spasioca koji su nakon kratkog vremena uspjeli pronaći jednog od nestalih, na žalost, mrtvog", kazao je pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja.

Podsjetio je kako temperature tijekom noći na Velebitu padaju i ispod minus 40 stupnjeva, te da je bez prave planinarske opreme nemoguće ikakvo kretanje.

"Radi se o čistom ledu, snijeg se ondje i ne zadržava zbog jakog vjetra, jednostavno uvjeti su surovi", rekao je Prizmić.

Naglasio je kako je tijekom noći najvažnije da spasioci lociraju dvojicu nestalih planinara te da im, ako ih pronađu, pruže prvu medicinsku pomoć i spriječe pothlađivanje, a tijekom jutra počelo bi se s izvlačenjem.

Tijekom današnje potrage za planinarima na Velebitu sudjelovao je helikopter HV-a i 10-tak pripadnika Gorske službe spašavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙