FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

LJUBLJANA - Slovenska vlada u četvrtak je posebnom uredbom koja će stupiti na snagu za tjedan dana proglasila "slovensko ribolovno područje na moru", u koji je uključen cijeli Piranski zaljev, a prema riječima ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela to je učinila kako bi reagirala na pravilnik o granicama hrvatskog ribolovnog područja koji je hrvatska Vlada donijela sredinom prošlog mjeseca. Rupel je na konferenciji za novinare kazao da je Hrvatski pravilnik posezao čak u Slovenske teritorijalne i unutarnje vode zbog čega je Slovenija tada i službeno prosvjedovala. Dodao je da slovenska uredba ima privremeni značaj i da će biti na snazi dok se ne postigne sporazum o granici ili pravila za ribolov u pograničnom području, gdje dolazi do incidenata.

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objasnilo je u četvrtak popodne u priopćenju za javnost smisao uredbe "kojom je definirano ribolovno more Republike Slovenije" kao reakciju na sličan potez hrvatske strane. Kako se dodaje, slovenska uredba privremeno je rješenje dok se ne zaključi sporazum o granici, odnosno dok se ne realiziraju izvedbena pravila prema međudržavnom sporazumu o malograničnom prometu koja se odnose na ribarstvo, a donesena je na osnovi zakona o morskom ribarstvu iz 2002. godine.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u četvrtak je izjavio da Slovenija, koja se priprema da u prvoj polovici 2008. godine preuzme predsjedanje Europskom unijom, ne bi trebala svoj mandat započeti s teretom neriješenog graničnog pitanja s Hrvatskom i naglasio da bi dvije države u ovoj godini to pitanje trebale pokušati apsolvirati. Drnovšek je u obraćanju slovenskim veleposlanicima, koji su u četvrtak na Brdu kod Kranja završili svoje dvodnevne redovne godišnje konzultacije, rekao da smatra kako bi slovenska diplomacija morala postići "iskren dogovor" s Hrvatskom da se u ovoj godini pitanje granice još jednom pokuša riješiti bilateralnim sporazumom, a ako to ne bude moguće da onda prepusti međunarodnoj arbitraži.

SARAJEVO - Američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney izjavio je u četvrtak kako je tijekom pregovora o ustavnim promjenama u toj zemlji postignut stanoviti napredak no neka važna pitanja, posebice ona vezana za preustroj Predsjedništva BiH, još čekaju konačno rješenje. "Postignut je stvarni napredak u vezi s jačanjem uloge i ovlasti parlamenta", kazao je novinarima McElhaney koji posreduje u pregovorima što se vode između predstavnika osam najutjecajnijih političkih stranaka u BiH. Istaknuo je da su ostala neriješena pitanja uloge i ovlasti budućeg predsjednika države i njegovih zamjenika koji bi nadomjestili sadašnje rotirajuće Predsjedništvo BiH.

SARAJEVO - Bosanski Srbin Dragomir Abazović za kojim je raspisana tjeralica zbog sumnje da je umiješan u ratne zločine u BiH ranjen je u četvrtak u Rogatici u istočnom dijelu te zemlje pri pokušaju uhićenja. Glasnogovornik policije Republike Srpske Radovan Pejić izjavio je tijekom dana kako su Abazovića pokušali uhititi vojnici iz sastava EUFOR-a. Bolnički izvori u Foči potvrdili su da je prilikom pokušaja uhićenja Dragomira Abazovića od strane pripadnika EUFOR-a u BiH od ozljeda zadobivenih u toj akciji preminula njegova supruga Rada Abazović, a ranjen je njihov 11-godišnji sin Dragoljub.

KERBALA - U drugome uzastopnome danu pobunjeničkih napada u Iraku dvojica bombaša samoubojica ubila su u četvrtak najmanje 118 ljudi, a ranila više od dvije stotine u gradovima Kerbali i Ramadiju. Bombaš u Kerbali aktivirao je eksplozivni pojas i ubio 51 osobu, a ranio 138. Ubrzo nakon njega, drugi se bombaš raznio kraj skupine policijskih i vojnih novaka u zapadnoiračkome gradu Ramadiju i u tom napadu, najgorem pojedinačnome nakon srpnja 2005., poginulo je najmanje 67 ljudi, a ranjeno sedamdesetak. Kerbala je šijitski sveti grad, a Ramadi je uporište sunitskih pobunjenika.

DODOMA - Troje američkih turista poginulo je na planini Kilimandžaro u Tanzaniji u odronu kamenja na planinare koji su se pripremali za uspon na vrh najviše afričke planine, priopćili su u četvrtak dužnosnici. Kamenje je ozlijedilo još petoro planinara, troje Amerikanaca i dvoje Tanzanijaca, a nesreća se dogodila u srijedu kod ledenjaka Arrow gdje se nalazio njihov kamp, rekao je James Wakibara, načelnik čuvarske službe u parku Mount Kilimanjaro. Kamp se nalazio na visini od 4700 metara na jednom od najtežih pravaca penjanja na Kilimandžaro. Smatra se da se kamenje odronilo uslijed topljenja leda koji ih je držao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙