FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NY Times: FBI nadzirao razinu radijacije u muslimanskim objektima

WASHINGTON/ZAGREB, 24. prosinca 2005. (Hina) - Američki dužnosnici supotvrdili da su FBI i ministarstvo energetike provodili tajni programnadziranja razina radijacije u muslimanskim objektima tijekom triposljednje godine u potrazi za radioaktivnim materijalom od kojeg biteroristi mogli napraviti nuklearnu bombu, objavio je u subotu NewYork Times.
WASHINGTON/ZAGREB, 24. prosinca 2005. (Hina) - Američki dužnosnici su potvrdili da su FBI i ministarstvo energetike provodili tajni program nadziranja razina radijacije u muslimanskim objektima tijekom tri posljednje godine u potrazi za radioaktivnim materijalom od kojeg bi teroristi mogli napraviti nuklearnu bombu, objavio je u subotu New York Times.

Postojanje programa nadziranja radijacije u muslimanskim objekatima, uključujući džamije, domove, tvrtke i skladišta, otkrio je magazin US News and World Report u petak na svojoj Internet stranici.

Prema magazinu, taj tajni program počeo je nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Ukupno je više od 120 mjesta u Washingtonu, Chicagu, Seattleu, Detroitu, New Yorku i Las Vegasu bilo podvrgnuto nadzoru.

"Vladine agencije su otkrile da su postavile opremu za otkrivanje radijacije u luke, na postaje metroa i druga javna mjesta, ali se u javnosti nije znalo za ekstenzivan tajni nadzor privatnih posjeda", piše Times.

Novine prenose izjavu glasnogovornika ministarstva pravosuđa Briana Roehrkassea koji je potvrdio da su se provodile "pasivne operacije na područjima dostupnim javnosti kako bi se otkrila nazočnost radioaktivnog materijala, ali su se pritom štitila američka ustavna prava".

Prema izvješću US Newsa i World Reporta, koje je u petak prenio i CNN, u Sjedinjeim Državama postoje tisuće ukradenih, izgubljenih ili nestručno zbrinutih radioaktivnih izvora. Ne postoje kompletni popisi radioaktivnih uređaja, kakvi se primjerice koriste i u medinske svrhe. Nadležno regulacijsko tijelo, NRC, pretpostavlja da svakog dana nestane po jedan radioaktivni izvor. 50 ih se godišnje pronalazi na javno dostupnim mjestima - uz rub cesta, na deponijama otpada, u postrojenjima za recycling. U izvješću se naglašava kako takva situacija samo još potencira strah američkih vlasti da neka međunarodna teroristička skupina povezana s Al Qaidom ne dospije u posjed radioaktivnog materijala i na američkom tlu izgradi i detonira "prljavu" odnosno nuklearnu bombu.

New York Times je također objavio u subotu da je obim informacija koje je prikupila Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) iz telefonskim komunikacija i onih putem Interneta bez sudskog naloga puno veći nego što je priznala Bijela kuća.

Pozivajući se na sadašnje i bivše vladine dužnosnike, Times piše da su se informacije prikupljale izravnim prisluškivanjem nekih od glavnih arterija američkog telekomunikacijskog sustava. Dužnosnici su rekli da je NSA uspjeli postići suradnju s telekomunikacijskim tvrtkama kako bi dobila pristup bez sudskog naloga domaćim i međunarodnim komunikacijama.

NSA je bila posebno zainteresirana za pozive u i iz Afganistana, navodi Times.

Američki predsjednik George W. Bush i njegovi savjetnici su rekli da je njegova naredba kojom se dozvoljava prisluškivanje bez naloga bila ograničena na nadziranje međunarodnih telefonskih i e-mail komunikacija povezanih s ljudima koji imaju veze s al-Qaidom. Ono što nije rečeno javnosti, kako piše Times, jest da su tehničari NSA-e temeljito pratili veliki broj telefonskih i Internet komunikacija u potrazi za obrascem koji ukazuje na osumnjičene teroriste.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙