FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Završen sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU

BEČ, 14. siječnja 2006. (Hina) - Neformalni sastanak ministarapravosuđa i unutarnjih poslova EU, održan u Beču, završio je u subotudogovorom o jačanju unutarnje i vanjske sigurnosne strategije EU kao isuradnje s Europolom, posebice na području operativne suradnje ihorizontalne koordinacije.
BEČ, 14. siječnja 2006. (Hina) - Neformalni sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU, održan u Beču, završio je u subotu dogovorom o jačanju unutarnje i vanjske sigurnosne strategije EU kao i suradnje s Europolom, posebice na području operativne suradnje i horizontalne koordinacije.

Izaslanstvo Hrvatske, s kojom je EU otvorila pristupne pregovore, predvodili su ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.

Europski ministri na svom su se sastanku suglasili da europske policijske snage Europol treba bolje koristiti.

"Europol je važan instrument suradnje posebice u prikupljanju i razmjeni podataka i analiza kako bi se učinkovitije suzbijali svi oblici prekogranično organiziranog kriminala i terorizma, poput pranja novca, trgovine ljudima ili nezakonite trgovine oružjem i opojnim drogama", rekla je austrijska ministrica unutarnjih poslova Liese Prokop.

Glede buduće sigurnosne europske arhitekture ministri su se suglasili da treba iskoristiti postojeće institucije Europol i Eurojust.

Potpredsjednik EK i povjerenik za pravosuđe i unutarnje poslove Gianfranco Frattini i austrijska ministrica unutarnjih poslova Liese Prokop pozvali su sve zemlje članice EU da ratificiraju sve protokole u svezi s Europolom.

Potpredsjednik EK Frattini također je kazao novinarima da se Komisija slaže s Austrijom da EU mora ubuduće igrati veću ulogu i na međunarodnoj sceni, a to se može postići samo razrađenom, jasnom i globalnom sigurnosnom strategijom. Naveo je države Zapadnog Balkana kao ključni prioritet europske strategije sigurnosti istaknuvši da EU za to mora izdvojiti financijska sredstva.

Austrijska ministrica pravosuđa Karin Gastinger naglasila je da je potrebno umrežiti sve institucije koje već postoje za borbu protiv organiziranog kriminala kako bi se poboljšao njihov učinak i suradnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙