FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija i Finska predstavili prioritete EU

BRUXELLES, 19. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Pokretanje pitanjaeuropskog Ustava s mrtve točke i širenje Europske unije prioriteti suaustrijskog i finskog predsjedništva Europske unije predstavljeni uponedjeljak u Bruxellesu.
BRUXELLES, 19. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Pokretanje pitanja europskog Ustava s mrtve točke i širenje Europske unije prioriteti su austrijskog i finskog predsjedništva Europske unije predstavljeni u ponedjeljak u Bruxellesu.

Prioritete austrijskog predsjedništva, koje počinje s prvim danom sljedeće godine, kao i finskog u drugoj polovici 2006., predstavili su austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik i finski državni tajnik za europska pitanja Antti Peltomaki.

"Svi smo odahnuli nakon dogovora o novoj Financijskog perspektivi za razdoblje od 2007.-2013.", kazala je Plassnik.

Što se tiče Ustava, koji je u prvoj polovici godine odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, Plassnik nije dala konkretne najave rekavši da austrijsko predsjedništvo "nema čarobni štapić", ali je rekla da će predsjedništvo povesti široku raspravu o tome kakvu Uniju žele europski građani.

"Naša polazna točka nije laka... moramo vidjeti što želimo, kako želimo živjeti u Europi", kazala je Plassnik.

Austrija i Finska namjeravaju čvrsto surađivati u sektorima "koji su važni građanima u njihovu svakodnevnom životu", navodi se u zajedničkom programu predsjedateljica u 2006. godini.

Dovršenje unutarnjeg tržišta kao i održiv gospodarski, društveni i ekološki razvoj su područja na koja će se Austrija i Finska usredotočiti. Na području pravosuđa i sigurnosti glavna će žarišta biti zajednička politika azila i upravljanje migracijskim tijekovima te suzbijanje ilegalnih migracija.

Monitoring kandidata za članstvo Bugarske i Rumunjske će se pojačati, a pristupni pregovori s Hrvatskom i Turskom će se pospješiti, navodi se u programu.

Austrija i Finska nadalje žele tijekom svog predsjedništva pridonijeti jačanju stabilnosti i izvan granica EU provodeći politiku stabilizacije u regijama poput zapadnog Balkana.

U tom kontekstu Austrija i Finska nadalje namjeravaju poboljšati svoje veze sa Sjedinjenim Državama i Rusijom, s južnoameričkim, karipskim i azijskim zemljama, navodi se u zajedničkom austrijsko-finskom programu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙