FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova EU za jačanje suradnje

BEČ, 13. siječnja 2006. (Hina) - Ministri pravosuđa i unutarnjihposlova zemalja članica Europske unije (EU) i zemalja kandidata naneformalnom sastanku u Beču u petak naglasili su potrebu poboljšanjasuradnje u politici prema azilantima i migrantima.
BEČ, 13. siječnja 2006. (Hina) - Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije (EU) i zemalja kandidata na neformalnom sastanku u Beču u petak naglasili su potrebu poboljšanja suradnje u politici prema azilantima i migrantima.

Raspravljajući o temi "Azil i migracije" istaknuli su potrebu za donošenjem popisa takozvanih trećih sigurnih zemalja izvan EU u koje je moguće vratiti osobe koje su nezakonito ušle na tlo država članica EU i čiji je zahtjev za dobivanje azila odbijen.

"Ako Europa želi reagirati na problem ilegalnih migracija onda moramo pronaći zajedničko rješenje za takve osobe koje su ilegalno ušle na teritorij EU, ali bez ograničavanja njihovih prava i s mogućnošću povratka ili u njihove zemlje porijekla ili treće sigurne države", rekla je na konferenciji za novinstvo austrijska ministrica unutarnjih poslova Liese Prokop.

Također je najavila da će EU organizirati i zajedničke charter letove za protjerivanje ilegalaca ili osoba s odbijenim azilom. Zato je potrebna bolja razmjena podataka i informacija na području migracija i azilanata.

Francuski ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy izjavio je novinarima da će se ubuduće zahtjev za azilom odobriti samo osobama koje pruže čvrste dokaze o ugroženosti.

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za unutarnje poslove i pravosuđe Gianfranco Frattini najavio je da će posebna skupina stručnjaka sastaviti popis zemalja u koje bi se migrante vraćalo.

Ministri su se suglasili o pokretanju pilot projekata, regionalnih zaštitnih programa za zaštitu izbjeglica. Tim projektima EU želi u zemljama porijekla izbjeglica djelovati preventivno. Ti projekti, kako je najavio Frattini, započet će se provoditi u lipnju prije kraja predsjedanja Austrije EU-om i to prvo u Ukrajini, Moldaviji, Bjelorusiji i Tanzaniji.

Na konferenciji za novinstvo austrijska ministrica pravosuđa Karin Gastinger zauzela se za promicanje suradnje na području pravosuđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙