FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za nedjelju, 1. siječnja

ZAGREB, 1. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije vijesti izsvijeta za nedjelju, 1. siječnja.
ZAGREB, 1. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije vijesti iz svijeta za nedjelju, 1. siječnja.

BRUXELLES - Belgija od Slovenije preuzima predsjedanje Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. služit će pred bazilikom Sv. Petra misu za mir u svijetu.

RIJAD - Palestinski predsjednik Mahmud Abas nastavlja u Saudijskoj Arabiji turneju po zemljama Perzijskog zaljeva, tijekom koje će posjetiti i Jemen, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrain, Katar i Oman.

ŠPANJOLSKA - Stupa na snagu zabrana pušenja na javnim mjestima.

BEČ - Austrija, vjerna tradiciji, počinje u nedjelju predsjedanje Europskom unijom tradicionalnim novogodišnjim koncertom na kojem će prisustvovati austrijski kancelar Wolfgang Schuessel. Orkestar Bečke filharmonije, kojim će po prvi put dirigirati latvijski dirigent Mariss Jansons, odsvirat će, osim tradicionalnog bečkog valcera, "Figarov pir" Wolfganga Amadeusa Mozarta kako bi se obilježila 250. obljetnica rođenja tog slavnog skladatelja. Među slušateljima koncerta, koji počinje u 11.15 sati, bit će osim Schuessela i njegova njemačka kolegica Angela Merkel.

ZAGREB - Glavna pitanja kojima će se ove godine baviti europski čelnici pod predsjedanjem najprije Austrije, koja u nedjelju preuzima čelno mjesto EU, a potom u drugoj polovici godine Finske, su europski Ustav, čija je sudbina, nakon što su ga u ljeto 2005. odbacile Francuska i Nizozemska, i dalje neizvjesna, kao i nastavak procesa proširenja. Pitanje Ustava, koji bi trebao omogućiti lakše funkcioniranje proširene Europske unije, za vrijeme britanskog predsjedništva nije pomaknuto s mrtve točke.

ZAGREB - Rusija u nedjelju preuzima jednogodišnje rotirajuće predsjedništvo Skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) od Velike Britanije, u skladu s odlukom sa summita G8 u Kananaskisu 2002., a idući summit održat će se u Sankt Peterburgu. Tijekom posljednjih godina čelnici G8 bavili su se pitanjima kao što su borba protiv siromaštva, terorizam, neširenje nuklearnog naoružanja, stanje svjetske ekonomije i boraba protiv opasnih bolesti. Neka od tih pitanja bit će na dnevnom redu summita u Rusiji, ali će će glavne teme ruskog predsjedanja biti energetika i obrazovanje, najavio je ruski predsjednik Vladimir Putin još na posljednjem summitu održanom u srpnju prošle godine u Gleneaglesu u Škotskoj.

Dežurni urednici:

Noć: Zvonimir Matić

Prijepodne: Maša Taušan

Poslijepodne: Srđan Baković

Navečer: Duška Gerić Koren

Telefon: 385 1 4808 645

Telefax: 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙