FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od 9. siječnja počinje prikupljanje ambalaže

ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Od 9. siječnja u svim velikimgradovima počinje prikupljanje ambalažnog otpada, pa će građani moćipredavati nepovratne boce (limenke), a komunalne tvrtke i ovlašteniskupljači te za sada samo neke trgovine vraćat će im 50 lipa po boci.
ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Od 9. siječnja u svim velikim gradovima počinje prikupljanje ambalažnog otpada, pa će građani moći predavati nepovratne boce (limenke), a komunalne tvrtke i ovlašteni skupljači te za sada samo neke trgovine vraćat će im 50 lipa po boci.

Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavili su to u srijedu na konferenciji za novinare, napominjući da je u srijedu već počelo prikupljanje ambalaže u Zadru, Biogradu i na otoku Ugljanu.

Direktor Fonda Vinko Mladineo istaknuo je da je na sastanku s predstavnicima komunalnih tvrtaka i ovlaštenih skupljača otpada njih 119 potvrdno izjavilo da su spremni prikupljati komunalni otpad od građana i vraćati im 50 lipa po boci (limenci), što potvrđuje primjenu Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu od 1. siječnja ove godine.

Komunalne tvrtke će do 16. ožujka 2006. prikupljati ambalažni otpad, a nakon toga bi trgovine trebale biti spremne preuzeti sav posao na sebe, rekao je državni tajnik Ministarstva Nikola Ružinski. Dodao je da komunalne tvrtke mogu od potrošača primiti od 10 do 100 jedinica PET ambalaže, staklenih boca za jednokratnu uporabu, Al i Fe limenki zapremnine veće od dva decilitra i isplatiti im 50 lipa po komadu. Komunalne tvrtke ne mogu od istog potrošača jednokratno primiti više od 100 jedinica ambalažnog otpada, istaknuo je.

Ružinski je naglasio da će trgovine u tom prijelaznom razdoblju moći zaprimati do 10 jedinica ambalažnog otpada.

Mladineo je rekao i kako je za sada već 15 trgovina zaključilo ugovore s Fondom o organiziranu prikupljanju ambalažnog otpada te kako će u pokusnom projektu 20 trgovina opskrbiti strojevima za skupljanje otpada.

Na novinarski upit da prokomentira tvrdnje HUP-a o znatnu poskupljenju proizvoda na koje se primjenjuje Pravilnik, Ružinski je rekao da nema razloga za poskupljenje. "Poskupljenje je vezano samo uz dio troška od 11 lipa za naknadu za prikupljanje PET ambalaže. Ako tko od proizvođača ne želi to platiti, nego prebaciti u trošak, uz određeni PDV može nastati poskupljenje od 15-ak lipa - i to je jedino opravdano", rekao je Ružinski. Napomenuo je kako su neki proizvođači već najavili da ne će poskupljivati proizvode.

Ružinski je odbacio i optužbu HUP-a da je Pravilnik protivan EU-u, istaknuvši da je on u skladu sa sustavom EU-a i da takav model primjenjuje sedam zemalja EU-a (Švedska, Norveška, Finska, Danska, Njemačka, Estonija, Nizozemska), a na primjenu se sprema i Francuska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙