FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Demjanjuk će biti deportiran u Ukrajinu

CLEVELAND, 29. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Imigracijski sudac uSAD-u naredio je da se John Demjanjuk, umirovljeni djelatnikautomobilske industrije optužen da je bio čuvar u nacističkomkoncetracijskom logoru, deportira u njegovu rodnu Ukrajinu.
CLEVELAND, 29. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Imigracijski sudac u SAD-u naredio je da se John Demjanjuk, umirovljeni djelatnik automobilske industrije optužen da je bio čuvar u nacističkom koncetracijskom logoru, deportira u njegovu rodnu Ukrajinu.

Demjanjuk (85) već se 30 godina bori da ostane u SAD-u, a tijekom svoje duge pravne bitke bio je krivo osumnjičen da je bio brutalni čuvar poznat pod imenom "Ivan Grozni" i gotovo je bio pogubljen u Izraelu.

Imigracijski sudac Michael Creppy odredio je da nema dokaze koji bi potvrdili Demjanjukovu tvrdnju da će u svojoj domovini, ako bude deportiran, biti mučen.

Demjanjuk se na ovu odredbu suda može žaliti u roku od 30 dana.

"Nakon 30 godine, čini se da je dio pravde konačno postignut", kazao je počasni direktor Svjetskog židovskog kongresa Elan Steinberg, ističući da je jedino što se Demjanjuku dogodilo to što mu je ukinuto američko državljanstvo i što će biti deportiran u Ukrajinu.

Demjanjuk je izgubio američko državljanstvo nakon što je sudac 2002.godine presudio da dokumenti iz Drugog svjetskog rata dokazuje da je on bio nacistički čuvar u različitim radnim logorima ili logorima smrti.

SAD su prvi puta 1977. pokušali deportirati Demjanjuka optužujući ga da je Ivan Grozni iz poljskog koncentracijskog logora Treblinka.

Demjanjuk je bio izručen Izraelu, osuđen na kaznu vješanja, ali je tada izraelski Vrhovni sud otkrio da se radilo o zamjeni identiteta.

Demjanjuk se tada vratio u SAD, gdje mu je vraćeno državljanstvo koje mu je kasnije ponovno oduzeto.

Sadašnja presuda temelji se na dokazima koje je otkrilo američko ministarstvo pravosuđa a prema kojima je Demjanjuk bio čuvar u nacističkom logoru. Na sudu su pokazani, među ostalima, njemačka osobna iskaznica s Demjanjukovom fotografijom i njegovim potpisom. Demjanjuk poriče te tvrdnje.

Demjanjuk, koji tvrdi da je bio ratni zatvorenik, proglašen je krivim zbog toga što je lagao pri ulasku u SAD.

"Je li on Ivan Grozni ili neka druga grozna osoba, je potpuno nebitno", kazao je Steinberg.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙