FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažniji rast njemačkog BDP-a neće smanjiti visoku nezaposlenost

BERLIN, 27. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Snažniji rast njemačkoggospodarstva u idućoj godini neće biti dovoljan za smanjenje kroničnovisoke nezaposlenosti u najvećem europskom gospodarstvu, kazao je uutorak vodeći njemački ekonomist Peter Bofinger.
BERLIN, 27. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Snažniji rast njemačkog gospodarstva u idućoj godini neće biti dovoljan za smanjenje kronično visoke nezaposlenosti u najvećem europskom gospodarstvu, kazao je u utorak vodeći njemački ekonomist Peter Bofinger.

Bofinger, član vijeća gospodarskih savjetnika pri njemačkoj vladi, kazao je za radio Deutschland da rast u 2006. neće smanjiti stopu nezaposlenosti koja trenutno u toj zemlji iznosi gotovo 11 posto, a u teško pogođenim dijelovima bivšeg komunističkog bloka premašuje i 20 posto.

Za iduću godinu analitičari predviđaju rast u Njemačkoj između 1,5 i 1,7 posto, što je više u odnosu na jedan posto koliko su dosezale projekcije Bofingera i drugih gospodarskih savjetnika u studenome. Bofinger je međutim istaknuo da bi za smanjenje nezaposlenosti rast BDP-a trebao iznositi najmanje dva posto.

Njemačka nastavlja trpjeti posljedice slabe domaće potražnje, kazao je te dodao kako je nedavni rast njemačkog gospodarstva najvećim dijelom potican naglo rastućim izvozom.

Bofinger je kazao da bi Njemačka trebala uspostaviti program državnih dodataka na plaće, po uzoru na isti u SAD-u, kojim bi se stimulirao sektor slabo plaćenih poslova. "Prema tom modelu ako netko kao zaposlenik zarađuje 1.000 eura, država mu isplaćuje dodatnih pet ili 10 posto kako bi od te plaće mogao živjeti", kazao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙