FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački vojnici u BiH predstavljali se kao novinari

BERLIN, 22. prosinca 2005. (Hina) - Njemački vojnici u Bosni iHercegovini predstavljali su se kao novinari kako bi dobiliinformacije o osobama za koje se sumnjiči da su islamski teroristi,javlja u četvrtak državna TV postaja ARD.
BERLIN, 22. prosinca 2005. (Hina) - Njemački vojnici u Bosni i Hercegovini predstavljali su se kao novinari kako bi dobili informacije o osobama za koje se sumnjiči da su islamski teroristi, javlja u četvrtak državna TV postaja ARD.

Prema istim informacijama, vojnici Bundeswera u misiji u BiH predstavili su se 2003. obitelji jednog od osumnjičenih za pripreme napada na zapadna veleposlanstva u Sarajevu, Bensijaha Belkacema, kao novinar,i te su podatke prikupljene tijekom "intervjua" upotrijebili u obavještajne svrhe.

Belkacema, koji se od 2001. nalazi u američkom logoru Guantanamo, SAD sumnjiče da je zajedno s još petoricom navodnih pripadnika al Qaide pripremao napade na veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije u Sarajevu.

"Nisam ništa posumnjala, djelovali su kao pravi novinari", izjavila je Anela Kobilica, supruga uhićenog navodnog islamiste. Kobilica je izjavila da su se dvojica "novinara" raspitivala o njezinom suprugu Bensajahu te da su načinili snimke fotografija iz obiteljskog albuma.

Tridesetogodišnja Anela Kobilica se nadala da će posebice njemački novinari objektivno izvijestiti o slučaju njezinog supuga koji je, prema mišljenju Amnesty Internationala, bespravno "deportiran". Ipak je u jednom trenutku posumnjala u vjerodostojnost osoba koje su se predstavile kao novinari "Sueddeutsche Zeitunga" i "Frankfurter Rundschaua", dva najuglednija liberalna nadregionalna dnevnika u Njemačkoj.

"Bili su premirni i preljubazni za novinare", ustvrdila je Kobilica te dodala da nisu bili tako prodorni kao novinari "New York Timesa".

Njemačka udruga novinara (DJV) žestoko je reagirala na vijest o navodnoj zloupotrebi novinarskog zvanja.

"Ako su vojnici djelovali pod krinkom novinarstva oni nisu samo prekršili pravilnik Bundeswehra, nego su značajno ugrozili sigurnost novinara koji djeluju u ratnim područjima", smatra predsjednik DJV-a Michael Konken.

Bundeswer se dosad nije izjasnio glede optužbi, ali je potvrdio da je pokrenuta interna istraga kako bi se rasvijetlio čitav slučaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙