FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 31. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 31. prosinca 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da Slovenija kao dio Europske unije očekuje da će Hrvatska tijekom pregovora za članstvo riješiti granična pitanja sa susjednim državama, pa i sa Slovenijom. "Kao članica Europske unije i njen dio mi ćemo razgovarati sa Hrvatskom o tome ispunjava li uvjete za članstvo", rekao je Janša u razgovoru za ljubljansko Delo od subote. Janša je rekao da je Europska unija u svom pregovaračkom okviru za Hrvatsku odredila opće i posebne uvjete za članstvo, kako je to radila i s ostalim kandidatkinjama, te da se u skopu posebnih uvjeta za Hrvatsku izražava očekivanje da će riješiti granična pitanja. "Hrvatska ima (otvorena) granična pitanja ne samo sa Slovenijom nego i sa Srbijom i Crnom Gorom, te Bosnom i Hercegovinom. Rješenje tih pitanja nije samo interes Slovenije, nego i interes Hrvatske i Europske unije", rekao je slovenski premijer Janez Janša.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair upozorio je u svojoj novogodišnjoj poruci da u 2006. godini trebaju biti donesene ključne odluke kako bi se održao napredak zemlje i kako bi se Velika Britanija mogla suočiti s novim izazovima. "Ne smijemo dopustiti da oslabi naša odlučnost da se suočimo s opasnostima ovdje, poput terorističkih napada 7. srpnja kada je poginulo 56 osoba, i u inozemstvu", kazao je Blair. "2006. je godina u kojoj trebaju biti donesene ključne odluke ako želimo dugoročno održati naš napredak i javne usluge", dodao je premijer, navodeći kao primjer reforme na području zdravstva, obrazovanja i mirovina. Blair je također istaknuo da će se njegova zemlja "nastaviti boriti protiv terorizma i donositi nadu i demokraciju u Afganistan i Irak". "Imamo jako savezništvo sa svjetskom supersilom SAD-om i s najvećim svjetskim tržištem Europom", rekao je Blair.

PRIŠTINA - Kosovski predsjednik Ibrahim Rugova je u svojoj novogodišnjoj čestitci građanima rekao da je protekla godina bila godina velikog napretka Kosova, ističući iznimno značajnijim otvaranje razgovora o neovisnosti Kosova. Premijer Bajram Kosumi ocijenio je kako će 2006. biti godina povijesnih odluka za Kosovo. Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen rekao je kako je u 2005. narod Kosova pokazao svijetu da je okrenut budućnosti i da je početak pregovora o konačnom statusu pokazatelj da je postignut napredak u zaštiti manjina, slobodi kretanja, povratku raseljenih i decentralizaciji.

ZUERICH - Švicarska je izručila Rusiji bivšeg ministra za atomsku energiju Jevgenija Adamova, priopćio je u subotu Federalni pravosudni ured (OFJ). U pratnji pet ruskih policajaca, bivši je ruski ministar u petak navečer iz Zuericha poletio prema Moskvi. Do izručenja Adamova došlo je 24 sata nakon objave oduke Federalnog suda o izručenju Rusiji, a ne SAD-u kako je bilo odlučeno u rujnu. Adamov je uhićen u Bernu u svibnju na zahtjev SAD-a koje su ga progonile zbog prijevare, pranja novca i utaje poreza. Bivši je ministar optužen da je pronevjerio više od devet milijuna dolara koje je isplatio Washington za poboljšanje nuklearnih postrojenja u Rusiji. Moskva, koja je bila u strahu da bi Adamov u slučaju izručenja Washingtonu odao ruske nuklearne tajne, također je zatražila njegovo izručenje. Rusija ga tereti da je pronevjerio oko 17 milijuna dolara tijekom svog ministarskog mandata.

RIJAD - Saudijska Arabija smaknula je u subotu osuđenog ubojicu, koji je postao 86. osoba nad kojom je izvršena smrtna kazna u 2005. godini. Organizacije za zaštitu ljudskih prava zabrinute su porastom smrtnih kazni u Saudijskoj Arabiji u godini na izmaku. Prošle godine smaknuto je njih 35, a 2003. godine 53. Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je Sultan bin Farhan al Doussari pogubljen jer se automobilom namjerno zaletio u automobil jednog muškarca s kojim se prethodno posvađao i pritom ga usmrtio. Saudijska Arabija primjenjuje strogi islamski zakon koji predviđa smrtne kazne za ubojice, silovatelje i krijumčare droge, a koje se obično izvode javnim odsjecanjem glave.

GAZA - Nekoliko desetaka članova Brigada mučenika al Aqse, oružane skupine povezane s Fatahom palestinskog čelnika Mahmuda Abasa, preuzelo je u subotu kontrolu nad tri službene zgrade Palestinske samouprave u Deir El Balahu u pojasu Gaze, javlja agencija France presse pozivajući se na službene izvore. Oružani su napadači okupirali urede pošte i guvernera nakon što su od tamo istjerali djelatnike. Također su opkolili urede ministarstva unutarnjih poslova. Kako tvrde članovi Brigada, ovu su operaciju izveli tražeći zaposlenje. Slični incidenti događaju se sve češće na palestinskim teritorijima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙