FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DC o suzbijanju trgovine vijećničkim mandatima

ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednica Demokratskog centra(DC) Vesna Škare Ožbolt govoreći danas, na konferenciji za novinare, oprodaji vijećničkih mandata istaknula je da se takva političkatrgovina ne suzbija obvezujućim mandatom već odlučnom demokratizacijompolitičkih stranaka i jačanjem političke kulture.
ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednica Demokratskog centra (DC) Vesna Škare Ožbolt govoreći danas, na konferenciji za novinare, o prodaji vijećničkih mandata istaknula je da se takva politička trgovina ne suzbija obvezujućim mandatom već odlučnom demokratizacijom političkih stranaka i jačanjem političke kulture.

Po njezinom mišljenju, ako bi stranke bile vlasnice mandata to bi značilo da suverenitet više ne pripada biračima, nego strankama, a to je davno napušten model u modernim demokratskim zemljama i ne treba ga vraćati ni u hrvatski politički sustav.

Stoga DC nudi teži, ali kvalitetniji način za uvođenje reda i moralniji odnos na hrvatskoj političkoj sceni, kazala je Škare Ožbolt..

Potvrdila je, odgovarajući na novinarski upit, da će DC kao koalicijski partner od HDZ-a i Vlade tražiti raspravu o tom problemu te da će kao politička stranka pripremiti prijedloge zakona o političkim strankama i njihovom financiranju.

Novi izbori također ne bi ništa bitno promijenili, kao ni donošenje novog izbornog zakona, drži Škare Ožbolt i dodaje da je potrebna jasna antikorupcijska strategija i jasan sustav kontrole vlasti.

Upozorila je da se zbog pojedinaca i nekih političkih stranaka i trgovanja mandatima blati cjelokupna politička scena, dodavši da se stranke trebaju odreći dvoličnosti i da nitko ne može podržavati trgovinu kojom bi se mijenjao odnos snaga utvrđen na izborima.

Politička trgovina vijećničkim mandatima jedan od najunosnijih poslova u Hrvatskoj, ocijenila je je Škare Ožbolt. Političke stranke u općinskim i županijskim vijećima razmišljaju samo o tehnologiji osvajanja vlasti, a ne o unaprjeđenju kvalitete života i rješavanja problema u tim sredinama. Također se sklapaju ideološki neprimjerene koalicije po načelu "svatko sa svakim", što je legalizacija političke prostitucije, i protivno je volji biračkog tijela, upozorila je.

Približavanjem parlamentarnih izbora takve koalicije će se sve više raspadati što će dovesti do sve težeg funkcioniranja predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i teškoća u gospodarskoj i socijalnoj sferi, mišljenja su u DC-u.

Upitana o primjedbama na račun Središnjeg državnog ureda za upravu, predsjednica DC-a je rekla da treba ispitati postoje li u njegovu radu dvostruki kriteriji i tražiti objašnjenje zašto ono u nekim slučajevima brže donosi rješenja, a drugima ne i je li to opravdano.

Na upit o slučajevima "kuvertiranih ostavki" Škare Ožbolt je rekla da je to nemoralno, ali da to ni jedan zakon pravno ne regulira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙