FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Apel Sindikata trgovine Hrvatske glede rada trgovina na Badnjak, Staru godinu i na Sv. Stjepana

ZAGREB, 22. prosinca 2005. (Hina) - Sindikat trgovine Hrvatske poslaoje danas javni apel poglavarstvima gradova i općina, te poslodavcima udjelatnosti trgovine, u vezi s radom trgovina na Badnjak, Staru godinui na blagdan Svetoga Stjepana.
ZAGREB, 22. prosinca 2005. (Hina) - Sindikat trgovine Hrvatske poslao je danas javni apel poglavarstvima gradova i općina, te poslodavcima u djelatnosti trgovine, u vezi s radom trgovina na Badnjak, Staru godinu i na blagdan Svetoga Stjepana.

Upitavši "jesu li prodavači građani drugog reda, i imaju li i oni pravo na blagdane?, Sindikat je predložio završetak radnog vremena svih prodajnih mjesta na Badnjak (24. prosinca) i na Staru godinu (31. prosinca) u 15 sati.

"Ti blagdani padaju ove godine u subotu, a već nam je poznato da će neke prodavaonice raditi do 18 sati, a neke i do 22 sata", navodi u priopćenju Sindikata trgovine Hrvatske predsjednica Ana Knežević.

Uz apel da se u te dane radno vrijeme trgovina skrati do 15 sati, Sindikat navodi kako trgovci tijekom "grozničavog prosinačkog kupovanja rade preko svake mjere (i prekovremeno i po noći i svih sedam dana uzastopce)", te da "valjda imaju pravo doći na Badnjak i na Staru godinu malo ranije svojim obiteljima, i pripremiti se za blagdane kao i ostali građani".

Sindikat trgovine Hrvatske nadalje podsjeća kako je 26. prosinca (blagdan Svetoga Stjepan), državni blagdan te da je Zakonom određeno da se taj dan u Republici Hrvatskoj ne radi.

No, navodi se u priopćenju, Sindikat "ima najave da će većina prodavaonica ipak raditi" te "ponovno apelira da se i prodavačima omogući da na taj blagdan ne rade".

"Iako Kolektivni ugovor za djelatnost trgovine određuje da se rad u dane blagdana mora platiti 250 posto uvećano (odnosno najmanje 39 kuna po satu), iz dosadašnjeg iskustva znamo da 90 posto prodavača ne dobije povećano plaćanje, ako rade na blagdan", stoji u priopćenju.

Sindikat trgovine Hrvatske ističe kako se "i prodavačima treba omogućiti pravo na neradni blagdan, a pogotovo u svjetlu činjenice da će većina zaposlenih raditi skraćeno već u petak (23. prosinca) i doći na posao tek u utorak (27. prosinca), a dobar dio će ih doći na posao tek iza Nove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙