FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS: Politička trgovina - kupnja i prodaja vijećnika

ZAGREB, 9. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednica HNS-a - liberalnihdemokrata Vesna Pusić ocijenila je danas, na konferenciji za novinare,govoreći o slučajevima kupoprodaje vijećničkih mandata da se nalazimou "puzajućoj" krizi demokratskih institucija te da je jednakonemoralno prodavati i kupovati mandate.
ZAGREB, 9. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednica HNS-a - liberalnih demokrata Vesna Pusić ocijenila je danas, na konferenciji za novinare, govoreći o slučajevima kupoprodaje vijećničkih mandata da se nalazimo u "puzajućoj" krizi demokratskih institucija te da je jednako nemoralno prodavati i kupovati mandate.

Ustvrdila je da državni vrh i vlast to ne samo toleriraju, nego i podupiru kroz Središnji ured državne uprave, jer se primjenjuju različiti kriteriji u različitim situacijama, pogoduje se i arbitrarno se rješavaju ili odugovlači s rješavanjem u pojedinim situacijama. Takvo se stanje više ne može tolerirati, HNS u tome ne želi sudjelovati i po cijenu gubitka vlasti poziva i druge stranke da učine isto.

HNS stoga poziva HDZ i državnu vlast i predsjednika HDZ-a i premijera Sanadera da prekinu takvu praksu, jer se njome ruše temelji Hrvatske kao funkcionirajuće demokratske države, rekla je Pusić. Na tom se primjeru jasno vidi razlika između Europe u Hrvatskoj i Hrvatske u Europi. Europa u Hrvatskoj znači funkcioniranje demokratskih institucija i borbu za standarde demokracije, a Hrvatska u Europi svela se na lobiranje kod europskih čelnika i šefova država. To nije hrvatski cilj, nego je to funkcioniranje domaćih institucija i dok god se kupuje i prodaje vlast i ignoriraju izborni rezultati - temeljene pretpostavke funkcionirajuće moderne države, dotle od Europe u Hrvatskoj nema ništa, ustvrdila je Pusić.

U HNS-u rješenje vide u promjeni izbornog zakona - neposredni izbor čelnika lokalne samouprave i u slučajevima kada se na izbore ide sa stranačkim listama da mandati ne mogu biti individualni, nego stranački. To nije najbolje rješenje, ali je bolje od postojećeg u kojem ljudi glasaju za jednu stranku, a zapravo ne znaju za koga su glasovali, drži Pusić.

Igre s ostavkama su izigravanje zakona, jer se mogu povući, upozorava Pusić i dodaje da održavanje novih izbora smatra nepotrebnim obzirom da nema jamstva da se novoizabrani vijećnici isto tako neće prodavati i kupovati.

Po njezinom mišljenju situacija podsjeća na "zagrebačku krizu", kada su kako je rekla, Franjo Tuđman (tadašnji hrvatski predsjednik) i HDZ odbijali priznati izborne rezultate za Grad Zagreb. Sada je manje efektna, jer je HDZ u međuvremenu nešto naučio, pa je umiješan posredno, no to nije ništa manje opasno, naprotiv. Pusić drži da su oni koji kupuju mandate još odgovorniji za krizu demokracije od onih koji ih prodaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙