FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cerić: Nužno je institucionalno organiziranje muslimana u Europi

SARAJEVO, 9. siječnja 2006.(Hina) - Poglavar Islamske zajednice u Bosnii Hercegovini Mustafa Cerić izjavio je kako je nužno uspostavitistrukturu koja će okupiti sve muslimane u Europi, jer oni imaju ipravo i potrebu za institucionalnim organiziranjem, bez obzira nasvoje etničko podrijetlo.
SARAJEVO, 9. siječnja 2006.(Hina) - Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić izjavio je kako je nužno uspostaviti strukturu koja će okupiti sve muslimane u Europi, jer oni imaju i pravo i potrebu za institucionalnim organiziranjem, bez obzira na svoje etničko podrijetlo.

"To ne samo da je moguće nego je i nužno. Europa mora shvatiti da se mora otvoriti proces institucionalizacije islama", izjavio je Cerić u intervjuu kojega je u ponedjeljak u povodu blagdana Kurbanbajrama objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Poglavara Islamske zajednice u BiH dio medija u toj zemlji još ranije je opisao kao osobu koja bi se željela vidjeti na čelu europskih muslimana, a prije mjesec dana on je javno predstavio dokument pod nazivom "Deklaracija europskih muslimana", čiji je bio i autor i u kojemu je prvi puta spomenuta zamisao o institucionalnom povezivanju muslimana Europe.

Cerić je tim povodom izjavio kako je veoma zadovoljan reakcijama na taj dokument.

"Mi ne umišljamo da imamo sva rješenja koja Europi trebaju za uređivanje statusa muslimana u njoj, ali mislimo da mi Europi možemo pomoći i zato smo napisali prijedlog Deklaracije kao naše pravo da sudjelujemo u izgradnji nove i sigurnije Europe", kazao je Cerić.

On drži kako je sada sasvim jasno da muslimani u Europi nemaju više samo ekonomske interese nego i potrebu za duhovnim i kulturnim životom na Starom kontinentu, a to je posebice slučaj s mlađim naraštajima.

"Europa mora shvatiti: europski muslimani moraju imati svoje duhovne učitelje koji će hraniti dušu mlađim Europljanima muslimanima na koje se neće gledati kao na opasnost već kao na duhovno i kulturno bogatstvo Europe", kazao je Cerić.

On je zaključio kako je otvaranje procesa institucionalizacije islama najbolji put za Europu da se oslobodi straha od "političkog islama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙