FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 3. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati
ZAGREB, 3. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati

ZAGREB/BRUXELLES - Ruski premijer Mihail Fradkov zatražio je u utorak od Europske unije (EU) da izvrši pritisak na Ukrajinu u sporu oko isporuke plina što je izbio između dvije zemlje a koje je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana istoga dana pozvao da spor riješe pregovorima. U poruci upućenoj Bruxellesu, Fradkov je opet ustvrdio da je Moskva spremna ispuniti sve svoje obveze, javila je agencija Ria Novosti. Međutim, ruski premijer je upozorio na "stvarnu prijetnju" smanjenja isporuka ruskog plina Europi ako Ukrajina nastavi "neovlašteno oduzimati plin" namijenjen europskim zemljama koji putuje preko njezina teritorija. Solanina glasnogovornica Cristina Gallach u utorak je kazala da su Ukrajinci uvjerili Solanu u spremnost na veću cijenu ali žele pregovarati o vremenskim rokovima.

BEČ - Austrija, trenutačna predsjedateljica Europske unije, osudila je u utorak "jednostrane mjere" Rusije i Ukrajine u sporu oko cijena plina. Ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik kazala je da bi, na europskom kontinentu, isprepletenom i međuovisnom kad je riječ o energiji, jednostrane mjere trebale biti stvar prošlosti. Istaknula je da potezi kakav je prekid isporuke plina Ukrajini na samu Novu godinu "mogu imati teške posljedice na sigurnost opskrbe regije i zemalja članica EU". Plassnik je pozvala obje zemlje na pregovore "radi postizanja održiva rješenja za budućnost".

LJUBLJANA - Slovenska tvrtka Geoplin objavila je u utorak da je protekle noći ponovo počela dobivati ugovorene količine plina iz Rusije nakon kratkotrajne redukcije uzrokovane rusko-ukrajinskim sporom koji je pogodio i druge države u Europi. "Nabava ugovorenih količina ponovo je normalizirana i do daljnjega ne očekujemo nove probleme", izjavio je jutros direktor Geoplina Janez Možina.

SARAJEVO - Potrošači na području BiH nisu osjetili poteškoće u opskrbi plinom do kojih je došlo u nekim europskim zemljama nakon smanjenog dotoka tog energenta iz Rusije. Direktor poduzeća "BH gas" Almir Bećarević izjavio je u utorak u Sarajevu kako je još prošle noći potpuno stabiliziran dotok plina za potrebe BiH te da su svi potrošači uredno opskrbljeni.

BEOGRAD - Isporuka ruskog prirodnog plina Srbiji u utorak je, nakon dvodnevne redukcije, u potpunosti normalizirana i vraćena na prvobitno stanje od 10 milijuna kubika dnevno, javljaju u utorak srbijanski mediji. Redukcije plina Srbiji još od nedjelje su bile oko 50 posto, umjesto deset milijuna kubičnih metara plina stizalo je samo pet, ali to se nije odrazilo ni na domaćinstva, niti na privredu, s obzirom da novogodišnji praznici još traju i da je tek srijeda prvi radni dan u Srbiji.

TEHERAN - Iran je u utorak pismeno izvijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da namjerava nastaviti s istraživanjem nuklearnog goriva, izvijestila je iranska državna televizija. Potez što su ga iranski dužnosnici najavljivali u posljednjih nekoliko tjedana uslijedio je unatoč tomu što su europski dužnosnici upozorili da bi bilo kakav nastavak radova na obogaćivanju urana, uključujući i istraživanja, mogao ugroziti diplomatsko rješenje iranskog nuklearnog problema.

SARAJEVO - Usljed obilnih oborina koje se bilježe već danima u sjeverozapadnim dijelovima BiH izlile su se brojne rijeke a izvješća o poplavama počinju pristizati i iz Mostara. Prema informacijama koje prenose lokalni mediji, poplavljena je većina stambenih i gospodarskih objekata na području Kulen Vakufa gdje se prije dva dana izlila rijeka Una. Poplave prijete i još nekim područjima bihaćke općine uz ovu rijeku pa su u tim dijelovima zemlje već stupile na snagu pojačane mjere zaštite od poplava a angažirani su i svi potencijali civilne zaštite. U utorak je do poplava došlo i na području Drvara a prve procjene govore o šteti od više stotina tisuća eura.

SARAJEVO - General talijanskih karabinjera Vincenzo Coppola preuzeo je u utorak dužnost voditelja Policijske misije Europske unije u BiH naslijedivši na toj poziciji policijskog časnika iz Irske Kevina Cartyja. Glasnogovornica Policijske misije Europske unije u BiH Zinaida Ilarija izjavila je u Sarajevu kako je Coppola preuzimajući novu dužnost najavio aktivno sudjelovanje u reformi policijskih snaga u BiH kao i pružanje pomoći lokalnoj policiji u istragama o krupnom i organiziranom kriminalu.

WASHINGTON - Spasilačke ekipe i dalje nastoje iz rudnika ugljena u američkoj saveznoj državi Zapadnoj Virginiji izvući 13 rudara blokiranih od jučer pod zemljom, nadajući se da ima preživjelih, rekao je guverner Joe Manchin. Ekipe za spašavanje su kroz glavni rov, koji je zatrpan, pod zemlju uspjele spustiti kameru kako bi se ustanovilo ima li znakova života. Nakon toga su nakon toga spustitili i kameru opremljenu senzorima da bi se izmjerila kvaliteta zraka, rekao je Manchin. Jedan od dužnosnika International Coal Group Inc kazao je da su obeshrabreni rezultatima kvalitete zraka, koja je vrlo loša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙