FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nica: Desničari organizirali pučku kuhinju s jelima od svinjetine

NICA , 22. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Ekstremno desna francuskaskupina iz Nice početkom prosinca organizirala je pučku kuhinju usklopu koje siromašnom stanovništvu dijeli "domoljubni obrok", odnosnozdjelu tople juhe sa svinjetinom kako je ne bi mogli jesti muslimani ižidovi.
NICA , 22. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Ekstremno desna francuska skupina iz Nice početkom prosinca organizirala je pučku kuhinju u sklopu koje siromašnom stanovništvu dijeli "domoljubni obrok", odnosno zdjelu tople juhe sa svinjetinom kako je ne bi mogli jesti muslimani i židovi.

Skupina koja djeluje pod nazivom "Soulidarieta", što u lokalnom dijalektu znači solidarnost, i pod motom "Naši prije ostalih", organizirala je pučku kuhinju koja je privukla jednak broj i siromašnih i prosvjednika. Pokraj kuhinje dežura i policija kako bi spriječila eventualne nerede.

Čelnik te male lokalne ultranacionalističke skupine Dominique Lescure ljutitim je prosvjednicima rekao da članovi njegove stranke podjelom "domoljubne juhe" nisu željeli isključiti židove i muslimane.

"Nikoga ne isključujemo. Umorni smo od toga da nas se stalno tretira kao naciste. Ako neki musliman dođe po juhu, ja ću ga ponuditi ovime što imam, no mislim da su u današnje doba uistinu siromašni naši ljudi", rekao je Lescure.

I zamjenik gradonačelnika Nice Noel Ayraud je kazao kako smatra da "posluživanje juhe sa svinjskim rebricama nije zločin".

Jedna je prosvjednica arapskog podrijetla suznih očiju kazala kako smatra da je riječ o čistoj diskriminaciji te da poslužiti juhu sa svinjetinom osobi koja je vjerskih razloga ne može jesti znači poručiti joj - "ostani u svojoj kartonskoj kutiji i crkni".

"Naši su roditelji muslimani i kad je trebalo časno su se i lojalno borili za Francusku", rekla je ta ogorčena žena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙